Go to content Go to search
man som installerar ett beige klick laminatgolv på ett underlag

Golvproffs eller lägga golvet själv?

Genom att anlita en golvläggare går processen oftast snabbare och som proffs vet golvläggaren hur man förbereder underlaget, mäter och skarvar på bästa sätt. Men även du som amatör kan lägga golv – både snabbt och enkelt.

Upptäck våra golv

Klicksystem gör det enkelt att lägga golv

Pergos golv är idag så pass enkla att lägga att du kan klara det själv genom att läsa instruktionerna som hör till respektive golv. Oavsett om du väljer trägolv, laminat eller vinyl så läggs golven i princip alltid flytande. Det innebär att du varken behöver skruva, spika eller limma. Med Pergos klickteknik pusslar du ihop golvplankorna eller golvplattorna – och om du vill lägga om något parti så kan du enkelt ta upp golvet igen utan att det går sönder.

Inga avancerade verktyg vid läggning av parkettgolv

Om du ska lägga ett parkettgolv klarar du dig med en bra såg. Till ett laminatgolv kan du använda samma typ av såg, men med ett laminatblad eller ett fint träblad. För vinylgolvet räcker det med en konkav kniv. Med andra ord behöver du inte lära dig några komplicerade verktyg.

Hur svårt det är beror på rummet

Om du har ett rakt och enkelt rum med ett bra underlag går det snabbt att lägga in det nya golvet själv. Ett rum på 25 m2 behöver inte ta mer än en dag, även om det är första gången du lägger ett golv. Då såväl parkett som laminat och vinyl är färdigbehandlade behöver du heller inte olja eller lacka utan du kan ställa in alla möbler så fort golvet är på plats.

Ett golvproffs ovärderliga kunskaper

Men alla rum är inte perfekta. Ibland kan det krävas ett stort förarbete med underlaget och kunskap om hur själva underlaget kan förbättras eller lagas. Det kan också handla om ett rum med många vinklar och vrår. Då kan en professionell golvläggares kunskaper vara ovärderliga. Sedan är också golvlister något som amatören ofta har svårt att få till perfekt. Men det är långt ifrån omöjligt. Läs instruktionerna och fundera på om du vill göra det själv – om inte finns det gott om skickliga golvläggare som vet precis vad som behövs och vad som ska göras.

Upptäck våra golv

Relaterade artiklar

woman installing a pergo vinyl floor on an underlay

Så här enkelt lägger du ett nytt vinylgolv

Nu är det kanske dags att byta ut korkmattan som legat där i köket sedan förra seklet. Lägg in ett vackert vinylgolv i stället – du vet ett sådant där verkligt bekymmersfritt golv.

man installing a pergo laminate floor on an underlay

Så här enkelt lägger du ett nytt laminatgolv

Att lägga ett laminatgolv är som att lägga ett snyggt pussel – med fördelen att alla bitarna passar ihop. Med bara några klick kan du förvandla ett oinspirerat kök till en fräsch mittpunkt med ett laminatgolv i vit furu. Dessutom behöver du inte hyra in en hantverkare – Följ instruktionerna och bli din egen golvläggare.