Go to content Go to search

Lägga laminatgolv

Det går nu fortare och enklare än någonsin att lägga ett Pergo laminatgolv med våra nyskapande klicksystem PerfectFold™ och Uniclic®.

STEG 1: Förbered undergolvet

Kvaliteten på undergolvet har stor inverkan på slutresultatet. Ta först bort eventuell befintlig golvtäckning. Dammsug hela ytan noga när undergolvets jämnhet har kontrollerats. Se till att golvbasen är plan, ren, fast och torr. Fäst alla lösa delar för att undvika golvknarr.

Hur stora kan fogarna i ditt befintliga klinkergolv vara? Hur jämnar man ut ojämnheter? Hur är det med golvvärmen? Se till att läsa installationsanvisningarna i förväg för att vara väl förberedd:

Vattentåligt laminat

Anvisningar för golvvärme

STEG 2: Välj mellanlägg

Vi rekommenderar att du använder ett Pergo-mellanlägg. De är särskilt utformade för att ge utmärkt ljuddämpning, värmemotstånd och utjämning. Valet av ett Pergo mellanlägg kommer att göra läggningen mycket smidigare.

Utforska mellanläggsfoam för laminatgolv

laminatgolv lagt på mellanlägg

STEG 3: Samla ihop verktygen

Tack vare det praktiska klicksystemet behöver du inte en hel uppsättning verktyg. Vi rekommenderar att du endast använder Pergos tillbehör eftersom de har specialdesignats och testats för användning med Pergo-golv:

Utforska installationsverktyg

STEG 4: Lägg ett mellanlägg för ditt laminatgolv

Rulla ut Pergo-mellanlägg och lägg det så nära väggen som möjligt. Lägg den första längden åt samma håll som du tänker lägga laminatgolvet. Lägg ut nya längder av mellanlägg allt eftersom. Använd vår Pergo självhäftande tejp för att fästa raderna av mellanlägg med varandra och undvika överlappning. Täta alla skarvar och se till att du inte lämnar några mellanrum (utom om du har ett undergolv av trä).

Utforska mellanläggsfoam för laminatgolv

STEG 5: Lägg ditt laminatgolv

  1. Kontrollera först hur många hela rader med plankor du behöver genom att dela rummets bredd med plankans bredd.
  2. Gör ett märke på väggen där du kommer att lägga den sista hela plankan. Den sista plankan ska vara minst 5 cm bred för enkel installation.
  3. Kontrollera att plankorna blandas tillräckligt när du installerar dem, så att du inte får för många likartade ljusa eller mörka plankor bredvid varandra.
  4. Börja med den första plankan som ska läggas i hörnet av rummet. Såga bort klickprofilen på både den långa och den korta sidan av plankan. Du måste ta bort klickprofilen på alla sidor av brädorna som läggs mot väggen för att säkerställa rätt expansionsglipa.
  5. Se till att brädornas ändskarvar aldrig placeras i linje med varandra i två på varandra följande rader. Se alltid till att kortändsskarvarna är förskjutna med minst 30 cm.
  6. Skjut in andra radens första planka i första radens första planka. Det är enklast att sitta på de plankor som redan är lagda.
  7. Pergo laminatgolv är inte tänkta för ”limmad” installation.

STEG 6: Såga till laminatgolvet

Det är oundvikligt att du måste kapa några laminatplankor för att de ska passa utrymmet perfekt. Lägg plankan med dekorsidan uppåt eller nedåt beroende på typen av såg. Glöm inte att använda handskar och en penna när du ritar in dina skärlinjer!

STEG 7: Avsluta stilfullt och håll det vattentätt

Som avslutning på ditt golvprojekt kan du installera matchande golvlister, avslutsprofiler eller andra fina detaljer som rörmanschetter.

Vill du ha en vattentät avslutning?

  • Använd Foamstrip för att fylla ut expansionsutrymmet mellan vägg och golv
  • Applicera Pergo Aqua Sealant för en vattentät avslutning
  • Lägg till transparent Hydrostrip till golvlisten

Utforska tillbehör för laminatgolv