Go to content Go to search
man som installerar ett pergo laminatgolv på ett underlag

Så här enkelt lägger du ett nytt laminatgolv

Att lägga ett laminatgolv är som att lägga ett snyggt pussel – med fördelen att alla bitarna passar ihop. Med bara några klick kan du förvandla ett oinspirerat kök till en fräsch mittpunkt med ett laminatgolv i vit furu. Dessutom behöver du inte hyra in en hantverkare – Följ instruktionerna och bli din egen golvläggare.

Upptäck våra laminatgolv

När laminatgolvet flyttar in

Även om det är enkelt att lägga golv finns det såklart en del att hålla reda på. Vissa instruktioner kan kännas självklara, medan andra är sådana som förstagångsläggaren inte tänkt en tanke på. Som till exempel att golvet behöver acklimatiseras i två dagar innan du lägger det.

Laminatgolv består i huvudsak av naturträ som sväller och krymper lite med luftfuktigheten. Om du lägger golvet innan det har hunnit acklimatisera sig, finns det en risk att det sväller efter att du har lagt det – det är oftast varmare hemma än i butiken – vilket helt enkelt gör att det blir för trångt för golvplankorna.

Låt därför alltid ditt laminatgolv vila i rummet – i sin förpackning – i minst 48 timmar innan du börjar med golvläggningen.

För just laminatgolv handlar det visserligen om små skillnader mellan fuktigt och torrt, men det är ändå viktigt med några millimeters mellanrum mellan golv och vägg. Då kan du känna dig säker i både vått och torrt. Använd en distansklossar i montagesatsen.

Ditt undergolv är grunden till ett bra golv

Du som renoverar har förmodligen fått höra mer än en gång att grundarbetet är viktigt för resultatet. Så är det såklart även när du ska lägga ett laminatgolv. Börja med att kontrollera om det finns några ojämnheter genom att lägga en rak list mot golvet. Jämna ut genom att slipa eller spackla. När det är klart och spacklet är torrt är det dags att dammsuga. Lägg ut ett mellanlägg som hjälper till att dämpa ljud och jämna ut mindre ojämnheter i undergolvet. Tänk på att även lägga en fuktspärr om du installerar golvvärme eller om undergolvet har hög fukthalt.

Mäta, såga och klicka laminatgolvet

Nu börjar det roliga. Mät upp rummet och planera hur laminatgolvet ska ligga. Tänk på följande för att undvika att golvet flisar sig när du sågar: om du använder fogsvans låter du helt enkelt mönstersidan vara vänd uppåt och om du använder lövsåg vänder du mönstersidan nedåt. Därefter monterar du golvplankorna med ett ”klick”.

Upptäck våra laminatgolv

Relaterade artiklar

kid taking off dirty boots on the a vinyl floor in the hallway

Hur du rengör ditt golv

Dags att rengöra golvet? Här får du praktiska exempel hur du rengör ditt trägolv, laminatgolv eller vinylgolv på bästa sätt.