Go to content Go to search
man som installerar ett pergo parkettgolv på ett underlag

Så här enkelt lägger du ett nytt parkettgolv

Det är få saker i hemmet som känns så lyxiga och som ger ett så stort lyft som ett helt nytt trägolv. Ditt val av träslag, färg och längd på golvplankorna påverkar hur rummet upplevs. Rustika långa golvplankor, klassisk ekparkett eller en ljus askparkett ... Valen är många – men tillvägagångssättet för hur man lägger sitt parkettgolv är detsamma.

Upptäck våra trägolv

Lekande lätt att lägga parkettgolv

Förr skulle man limma, spika eller skruva ihop sitt golv. Det var ett riskfyllt projekt – fel gick sällan att korrigera. Någon planka sprack och möjligheterna att flytta på golvplankor var snudd på obefintliga. Använda golvplankor var använda. Dessutom var det svårt, nästintill omöjligt, för en vanlig lekman att lägga ett helt golv på egen hand. Men utvecklingen har gått framåt. Förarbetet är kvar, men själva golvet lägger du enkelt själv.

Innan du börjar lägga ditt golv

Först och främst måste ditt trägolv få chansen att acklimatisera sig. Låt därför parketten ligga minst 48 timmar i sin förpackning inomhus, på ett plant underlag, innan du fortsätter.

Underlaget – det så kallade undergolvet – ska vara helt och rent. Med hjälp av en 1 meter lång list kan du undersöka så att inga ojämnheter överskrider 2 mm, och att det inte finns några toppar som kan ställa till problem. Jämna till ojämnheterna, slipa topparna och se till att spånskivor och liknande sitter som de ska. Därefter är det dags att dammsuga.

När nu undergolvet är i toppskick lägger du ut ett mellanlägg. Det hjälper till med ljudisoleringen, håller golvknarret borta och tar bort de sista små ojämnheterna. Undersök också om du behöver lägga en fuktspärr – en sådan ska alltid finnas vid installation av golvvärme.

Mäta, såga och klicka ditt parkettgolv

Nu kan du mäta upp och planera hur du ska lägga ditt parkettgolv. Rekommendationerna är att golvplankorna ska läggas parallellt med infallande ljus eller rummets längd.

Sedan kan du börja lägga ditt golv. Med Pergos PerfectFold™ 3.0 kan man vinkla ner plankorna, trycka ner dem eller skjuta ihop dem.

Upptäck våra trägolv

Relaterade artiklar