Go to content Go to search

Lägga vinylgolv

Alla Pergo Rigid Vinyl-golv är lika lätta att lägga som de är behagliga att se på. Väljer du extrem slitstyrka eller överraskande bekvämlighet? Gör ditt val och sätt igång!

Instruktioner ”flytande”

Instruktioner fiskben

Instruktioner pad pro (mellanlägg monterat)

Hur lägger man vinylklickgolv?

Steg 1: Förbered undergolvet

Det går att lägga Rigid Click Vinyl på ojämna undergolv, vilket innebär att du i de flesta fall inte behöver förbereda undergolvet. Vi rekommenderar dock starkt att du kontrollerar installationsanvisningarna för fler specifikationer och ser till att ytan är torr, plan, stabil och ren. Ta bort all befintlig golvbeläggning innan du börjar. Kvaliteten på undergolvet har stor inverkan på slutresultatet. Om undergolvet inte är lämpligt för läggning av Rigid Click Vinyl ska nödvändiga åtgärder vidtas.

man som kontrollerar undergolvet före läggning av vinylgolv

Steg 2: Välj mellanlägg

Rätt mellanlägg har stor inverkan på slutresultatet. Underlaget för Pergo Rigid Click Vinyl har ljuddämpande och utjämnande egenskaper. Det jämna toppskiktet gör det enklare att lägga Rigid vinylplankorna och ger gott om utrymme för krympning och expansion.

Aura Pad Pro och Otra Pad Pro har ett inbyggt mellanlägg som gör installationen otroligt snabb och enkel. Du behöver inte välja mellanlägg utan kan börja lägga direkt när undergolvet är förberett.

Utforska vinylgolvsmellanlägg

beige vinylgolv installerat på mellanlägg

Steg 3: Verktyg lägga golv

Tack vare vårt smidiga Uniclic® klicksystem behöver du inte hundratals olika verktyg för att lägga ett Rigid Click Vinyl-golv. Se till att du har följande grundläggande utrustning:

 • Tumstock eller hopfällbar linjal
 • Kalkylator
 • Penna
 • Avfasningsverktyg
 • Såg
 • Tejp
 • Handskar
 • Limspridare
 • Fuktmätare
 • Pergo läggningssats
 • Pergo mellanläggssystem (för golv utan förmonterade mellanlägg)

Har du inte allt till hands? Ingen fara! Du hittar all utrustning du behöver på en välutrustad byggmarknad i din närhet.

Utforska vinylgolvsverktyg

man som använder verktyg för att såga till vinylgolv

Steg 4: installera mellanlägget

Nu händer det! Veckla ut ditt Pergo-mellanlägg och lägg den första remsan i samma riktning som du planerar att lägga golvet. Lägg nya remsor av mellanlägg efterhand. Använd en tunn självhäftande tejp för att fästa samman remsorna och undvika överlappning.

* Behövs inte för Aura Pad Pro eller Otra Pad Pro med förmonterat mellanlägg.

man som installerar ett mellanlägg på undergolvet

Steg 5: Börja lägga ditt Rigid Click Vinyl-golv

Mellanlägget på plats?

 1. Kontrollera först hur många hela rader med plankor du behöver genom att dela rummets bredd med plankans bredd.
 2. Tack vare det mångsidiga klicksystemet Uniclic kan du lägga i valfri riktning. Fundera över hur du på enklaste sätt lägger golvet innan du börjar.
 3. Börja med den första plankan som ska läggas i hörnet av rummet. Såga bort klickprofilen på både den långa och den korta sidan av plankan.
 4. På de övriga plankorna i den första raden (inte i hörnet) ska du ta bort klickprofilen på långsidan som kommer att ligga mot väggen. Du måste ta bort klickprofilen på alla sidor av brädorna som läggs mot väggen för att säkra rätt expansionsutrymme.
 5. Uniclic® är unikt eftersom du kan lägga plankorna på två olika sätt: med vinkling eller genom knackning. Den föredragna metoden är vinkling.
 6. Fortsätt lägga på samma sätt rad efter rad mot rummets ände. Det är enklast att sitta på de plankor som redan är lagda.
 7. Observera att Rigid Click alltid måste läggas flytande, dvs. utan lim.

Steg 6: Kapa vinylplankorna

Du kommer att behöva såga till några av Rigid Click Vinyl-plankorna innan du lägger dem.

Du behöver såga plankorna för att korta deras längd. Lägg plankan med dekorsidan uppåt eller nedåt beroende på typen av såg. Innan du gör själva sågningen kan du använda en spillbit för att se hur du får den snyggaste snittytan (dekorsidan uppåt eller nedåt).

Använd en penna för att rita ut skärlinjen. Och glöm inte handskarna!

man som sågar till ett vinylgolv

Steg 7: Avsluta med stil och se till att allt är vattentätt

Nästan klar! Ta bort alla distanser och montera matchande golvlister och färgmatchade profiler eller aluminiumprofiler som avslutning på golvprojektet.

Vill du ha en vattentät avslutning? Säkra golvet med:

Färdig!

Utforska tillbehör för vinylgolv

närbild av vattentät vinylgolvsavslutning