Go to content Go to search

Lägga vinylgolv

Alla Pergo Rigid Vinyl-golv är lika lätta att lägga som de är behagliga att se på. Väljer du extrem slitstyrka eller överraskande bekvämlighet? Gör ditt val och sätt igång!

Instruktioner ”flytande”

Instruktioner fiskben

Instruktioner pad pro (mellanlägg monterat)

Steg 1: Förbered undergolvet

Det går att lägga Rigid Click Vinyl på ojämna undergolv, vilket innebär att du i de flesta fall inte behöver förbereda undergolvet. Vi rekommenderar dock starkt att du kontrollerar installationsanvisningarna för fler specifikationer och ser till att ytan är torr, plan, stabil och ren. Ta bort all befintlig golvbeläggning innan du börjar. Kvaliteten på undergolvet har stor inverkan på slutresultatet. Om undergolvet inte är lämpligt för läggning av Rigid Click Vinyl ska nödvändiga åtgärder vidtas.

man som kontrollerar undergolvet före läggning av vinylgolv

Steg 2: Lägg till ett mellanlägg vid behov

De flesta av våra Rigid Vinyl-golv har ett fast mellanlägg. Du behöver inte välja mellanlägg utan kan börja lägga direkt när undergolvet är förberett.

Om Rigid Vinyl-golvet inte har något fast mellanlägg måste man dock välja ett noggrant, eftersom det har stor inverkan på slutresultatet genom att ge bullerdämpning och utjämning.

Utforska vinylgolvsmellanlägg

beige vinylgolv installerat på mellanlägg

Steg 3: Verktyg lägga golv

Tack vare vårt smidiga Uniclic® klicksystem behöver du inte hundratals olika verktyg för att lägga ett Rigid Click Vinyl-golv. Se till att du har följande grundläggande utrustning:

 • Tumstock eller hopfällbar linjal
 • Kalkylator
 • Penna
 • Avfasningsverktyg
 • Såg
 • Tejp
 • Handskar
 • Limspridare
 • Fuktmätare
 • Pergo läggningssats
 • Pergo mellanläggssystem (för golv utan förmonterade mellanlägg)

Har du inte allt till hands? Ingen fara! Du hittar all utrustning du behöver på en välutrustad byggmarknad i din närhet.

Utforska vinylgolvsverktyg

man som använder verktyg för att såga till vinylgolv

Steg 4: installera mellanlägget

Nu händer det! Veckla ut ditt Pergo-mellanlägg och lägg den första remsan i samma riktning som du planerar att lägga golvet. Lägg nya remsor av mellanlägg efterhand. Använd en tunn självhäftande tejp för att fästa samman remsorna och undvika överlappning.

*Behövs inte för Rigid Vinyl-golv med redan monterat mellanlägg.

man som installerar ett mellanlägg på undergolvet

STEG 5: Börja lägga ditt Rigid Click vinylgolv

5.1. Lägg ett vinylgolv med plank eller plattor

 1. Kontrollera först hur många hela rader med plankor du behöver genom att dela rummets bredd med plankans bredd.
 2. Tack vare det mångsidiga klicksystemet Uniclic kan du lägga i valfri riktning. Fundera över hur du på enklast sätt lägger golvet innan du börjar.
 3. Börja med den första plankan som ska läggas i hörnet av rummet. Såga bort klickprofilen på både den långa och den korta sidan av plankan.
 4. På de övriga plankorna i den första raden (inte i hörnet) ska du ta bort klickprofilen på den långa sidan som kommer att vara närmast väggen. Du måste ta bort klickprofilen på alla sidor av plankorna som är närmast väggen för att säkerställa rätt mellanrum för expansion.
 5. Uniclic är unikt eftersom du kan installera plankorna på två olika sätt: vinkla eller knacka.
 6. Fortsätt lägga på samma sätt rad efter rad mot rummets ände. Det är enklast om du sitter på de plankor som redan lagts.
 7. Observera att Rigid Click alltid måste läggas “flytande”, dvs. utan lim.

5.2. Lägg ett fiskbensmönstrat vinylgolv

Våra fiskbensmönstrade vinylgolv har det nya och unika click-systemet Unizip®. Det här innovativa systemet gör det möjligt att lägga det fiskbensmönstrade golvet med bara en typ av panel och man behöver inte längre hålla koll på vänster- och högerpaneler (A eller B). Det gör golvläggningen problemfri och minskar risken för misstag.

Dessutom är mellanlägget förmonterat, vilket snabbar på installationen och förbättrar akustiken.

Steg 6: Kapa vinylplankorna

Du kommer att behöva såga till några av Rigid Click Vinyl-plankorna innan du lägger dem.

För att kapa av plankans längd med ett rakt snitt kan du kapa Rigid Vinyl-golven med dekorsidan uppåt och använda en särskild konkav vinylkniv. Rita en rak linje och använd kniven för att göra ett snitt i ytan. Bryt sedan itu plankan med bägge händerna.

För alla andra kapningar behöver du såga plankorna. Lägg plankan med dekorsidan uppåt eller nedåt beroende på typen av såg. Innan du gör själva sågningen kan du använda en spillbit för att se hur du får den snyggaste snittytan (dekorsidan uppåt eller nedåt).

man som sågar till ett vinylgolv

Steg 7: Avsluta med stil och se till att allt är vattentätt

Nästan klar! Ta bort alla distanser och montera matchande golvlister och färgmatchade profiler eller aluminiumprofiler som avslutning på golvprojektet.

Vill du ha en vattentät avslutning? Säkra golvet med:

Se till att följa de fullständiga instruktionerna innan du börjar lägga ditt Rigid Vinyl-golv.

Utforska tillbehör för vinylgolv

närbild av vattentät vinylgolvsavslutning