Go to content Go to search
kvinna som installerar ett pergo vinylgolv på ett underlag

Så här enkelt lägger du ett nytt vinylgolv

Nu är det kanske dags att byta ut korkmattan som legat där i köket sedan förra seklet. Lägg in ett vackert vinylgolv i stället – du vet ett sådant där verkligt bekymmersfritt golv.

Upptäck våra vinylgolv

Förarbetet utgör den viktiga grunden

Att lägga ett Pergo vinylgolv idag är lekande lätt. Med vårt klicksystem behövs varken spikar eller lim. Du klickar helt enkelt ihop plankorna. Om du har ett perfekt underlag att lägga vinylgolvet på är du klar på nolltid. Har du däremot ett underlag med många ojämnheter behöver du lägga lite energi på förarbetet.

Plant och rent underlag viktigt

Precis som för andra golv är det viktigt att underlaget är jämnt när du lägger ditt vinylgolv. Alla skarvar som är djupare än 1 mm över en längd på 20 cm måste jämnas ut. Samma sak gäller för ojämnheter större än 2 mm över en längd på 1 m. Det finns vinylunderlägg som är både isolerande och ljuddämpande och gör underlaget jämnare. Med ett plant och rent underlag blir det enkelt att lägga vinylgolvet på plats och få det att ligga lika fint år efter år.

Även vinyl kan expandera

Du har säkert hört att trägolv ska acklimatisera sig innan man börjar lägga det. Samma sak gäller för vinylgolv. Låt golvet ligga kvar i sin förpackning i 48 timmar innan du börjar lägga det. Då har det hunnit att anpassa sig efter klimatet i ditt rum. Ge även vinylgolvet ett expansionsutrymme på 2 mm mellan golv och vägg.

Klick! Du klickar enkelt ihop vinylplankorna

Efter att du har planerat hur vinylgolvet ska ligga är det dags för läggningen. Om du behöver kapa vinylgolvet för passningen så gör du det bäst med en kapsåg eller kniv.

Sedan klickar du enkelt ihop vinylplankorna. Tack vare Pergos patenterade system PerfectFold™ är det inte svårare än att lägga ett pussel. Klickfogen låser golvet såväl vertikalt som horisontellt, vilket ger en unik stabilitet. Dessutom gör klicksystemet att läggningen går enklare och snabbare än med något annat vinylgolv på marknaden. När du hör klicket vet du att plankorna sitter ihop.

Upptäck våra vinylgolv

Relaterade artiklar

dark brown kitchen with a grey vinyl tile floor

Linoleumplattor eller vinylgolv med klicksystem?

När du är ute efter ett fukttåligt, slitstarkt och lättstädat plastgolv som är lätt att lägga själv, vilket ska du välja: ett vinylgolv med klicksystem eller linoleumplattor?