Go to content Go to search

Lägga parkettgolv

Hittat ett perfekt parkettgolv? Med vår lättanvända guide lägger du ditt parkettgolv på nolltid. Våra klicksystem är utformade så att golvet kan läggas mycket snabbt och enkelt.

Ladda ner anvisningar (flytande och limmade)

Ladda ner anvisningar (Saltholm - herringbone)

Ladda ner anvisningar (vattenbeständigt)

STEG 1: Läggning med klick eller limning?

Man kan lägga trägolv på två sätt.

  • Läggning med klick (flytande golv)
  • Läggning med lim

Klickmetoden gör det lättare att i efterhand byta ut en skadad planka utan att skada resten av trägolvet.
Vi råder dig att alltid läsa igenom läggningsanvisningen för golvet innan du börjar.

man som lägger ett grått trägolv på ett mellanlägg

STEG 2: Förbered undergolvet innan du lägger parkettgolvet

Parkettgolvet måste läggas på ett fast, självbärande undergolv av trä eller betong. Se till att ta bort alla andra typer av golvbeläggning. Kvaliteten på undergolvet har mycket stor betydelse för det slutliga resultatet. Därför krävs att undergolvet är plant, rent, fast och torrt. Se till att ta bort alla lösa föremål, som träsplitter, lösa plankor, kakel osv.

STEG 3: Välj ett mellanlägg eller ett lim

Vid flytande läggning måste ett mellanlägg alltid användas. De är speciellt framtagna för att ge utmärkt ljuddämpning, termisk motståndskraft och utjämning. Genom att välja ett mellanlägg från Pergo ser du till att läggningen går mycket smidigare.

* Behövs inte vid limmad läggning.

Utforska underlag för parkett

beige trägolv med mellanlägg under

STEG 4: Hämta dina verktyg

När du lägger ett Pergo parkettgolv behöver du inga dyra verktyg. Bara några få gör-det-själv-verktyg (tumstock, penna, hammare, handsåg eller sticksåg, vinkelhake och möjligen borrmaskin och handskar) och Pergo läggningssats som innehåller en slagkloss, slagjärn och distansklossar.

Utforska Pergos läggningsverktyg

STEG 5: Lägg ett mellanlägg för trägolvet

Rulla ut Pergo-mellanlägget och lägg det så nära väggen som möjligt. Om du har valt att lägga ett flytande golv måste du lägga den första sektionen av underlag parallellt med plankornas längdriktning. Lägg till nya sektioner av mellanlägget efterhand som du lägger ut träplankorna. Använd Pergo-tejp för att foga ihop längderna och göra installationen fuktsäker. Täta alla skarvar och se till att du inte lämnar några glipor (utom om du har ett träundergolv).

* Behövs inte vid limmad läggning.

Utforska underlag för parkett

STEG 6: Lägg ditt parkettgolv

Följande anvisningar gäller både limmad och flytande läggning:

  1. Kontrollera först hur många hela rader av plankor som behövs genom att dividera rummets bredd med bredden på en planka.
  2. Gör ett märke på väggen där du kommer att lägga den sista hela plankan. Den sista plankan bör vara minst 4 cm bred för enkel läggning.
  3. Börja med den första plankan som du ska lägga i hörnet av rummet. Ta bort klickprofilen på både lång- och kortsidan av plankan genom att såga av den. Du måste ta bort klickprofilen på alla sidor av plankorna som läggs mot väggen för att säkerställa rätt expansionsutrymme.
  4. Vi rekommenderar alltid en överlappning/förskjutning mellan ändskarvarna som är ungefär 1/3 av plankans längd men aldrig kortare än 30 cm.
  5. Klicka ihop första plankan i andra raden på första plankan i första raden och fortsätt på samma sätt. Lättaste sättet att arbeta är att sitta på de redan lagda plankorna.
  6. Limmat: För att hålla installationsområdet rent rekommenderar vi att limmet fördelas över 2 rader åt gången. Se till att inte applicera mer lim än vad du kan täcka med golvplankor inom 30 minuter. Stryk ut limmet för dessa rader och placera sedan ut träplankorna. När du har avslutat de första två raderna kan du sitta på dem när du stryker ut limmet för de kommande två raderna. Proffstips: Om du stöter på knepiga hörn under läggningen rekommenderar vi att du först förbereder plankorna utan lim och ser till att de passar bra.

STEG 7: Att såga parkettgolv

För att parkettgolvet ska passa perfekt i rummet behöver du kapa till några plankor. När du sågar i ett Pergo trägolv, se till att det inte uppstår några sprickor eller flisor. Om du använder handsåg, håll den dekorativa sidan uppåt. Om du använder sticksåg, håll den dekorativa sidan neråt (utom för blad med sågning på nedåtdraget). Glöm inte att bära handskar, och använd en penna för att rita in skärlinjerna!

STEG 8: Avsluta med stil och håll det vattentätt

För en snygg avslutning på golvet rekommenderar vi att du installerar matchande Pergo golvlister, avslutningsprofiler och andra fina detaljer som rörmanschetter.

Vill du ha en vattentät avslutning?

  • Använd Foamstrip för att fylla upp expansionsutrymmet mellan vägg och golv
  • Använd Pergo Aqua Sealant för vattentät avslutning

Utforska tillbehör till trägolv

närbild av grå golvlist av trä med vattentät finish