Go to content Go to search

Lägga mitt vinylgolv – vilka verktyg behöver jag?

När du ska lägga ditt nya vinylgolv behöver du varken vara professionell golvläggare eller äga en hel arsenal med verktyg.

  • Mätredskap
  • Skyddsglasögon
  • Snöre
  • Handskar
  • Penna
  • Kniv dragstång
  • Vinkelhake

Med klickfunktion blir verktygslistan kort

För att du ska lyckas med att lägga ditt vinylgolv klarar du dig med några enkla verktyg. Tack vare golvets klickfunktion behövs varken skruv, spik eller lim. Istället läggs golven flytande och fäster i varandra genom klickfunktionen. Du behöver heller inga verktyg för att sätta ihop golvplankorna eftersom det finns tre olika sätt att montera dem – som täcker in i princip alla situationer du ställs inför vid golvläggning.

För vinyl räcker det med en kniv

Om du ska lägga vinylgolv behöver du bara en konkav kniv eller en kapsåg. Pergos kapningskniv är en stabil kniv för precisionsskärning som dessutom är utmärkt för att skära runda former.

När du använder kniven blir det inget damm, vilket gör att du kan utföra allt arbete inomhus utan att behöva storstäda efteråt. För att kapa en vinylplanka ska du markera linjen och använda kniven för att göra ett hack i ytan. Sedan bryter du plankan. Dekorsidan ska vara uppåt.

Limma ditt vinylgolv

Utöver kniv har Pergo ett installationsverktyg för laminatgolv som hjälper dig att skära rakt och i 90 0. Installationsverktyget har fingerskydd med slagjärn och utjämningsfunktion. Självklart passar verktyget både för den som är vänster- och högerhänt.

Om du vill limma ditt vinylgolv – vilket rekommenderas vid golvvärme – har Pergo lim som är speciellt utvecklat för Pergos vinylgolv. Det fördelar sig enkelt och ger garanterat snabbt fäste och högsta styrka. Du kan också avsluta installationen med Pergos fogmassa som finns i åtta olika färger.

Om du behöver mäta en extra gång eller göra en liten markering är det bra att också ha en tumstock och penna till hands. Tänk på att du inte ska använda slagkloss när du installerar ett vinylgolv från Pergo.

Få reda på mer:

Hjälpte artikeln dig?
Hu kan vi förbrättra artikeln?

Tack för dina synpunkter!

Oj. Något blev fel.

Ett okänt fel inträffade. Var god försök igen. Kontakta oss om problemet kvarstår.