Go to content Go to search

Så här lägger du vinyl i trappan

Pergo Vinylgolv är ett utmärkt alternativ för att täcka dina trappor med rätt profiler. 

Den bästa lösningen

Pergo erbjuder olika alternativ för montering av vinylgolv i trappor:

 • Pergo trappnosbeklädnad finns för Lysefjord Pad Pro, Otra Pad Pro, Otra pro. De är utformade för slutna trappor med sättsteg, med en maximal bredd på 1 474 mm (medelstora plankor) eller 1 231 mm (små plankor).
 • Pergo Incizo profil Incizo aluminiumbasprofilen

Kom ihåg att trappstegen ska vara raka och inte rundade. Det är också viktigt att undergolvet är tillräckligt poröst för att ha en stark vidhäftning mellan limmet och undergolvet.

Trappnosbeklädnad av vinylgolv: en enkel steg för steg-guide

Med nästa steg kommer du att kunna ge dina trappor ett nytt utseende som passar perfekt ihop med ditt snygga vinylgolv.

 1. Reparera eventuella skador och se till att trappans yta är helt ren och plan.
 2. Mät exakt höjd och bredd för varje sättsteg (vertikal sida) och för varje steg (horisontell sida).
 3. För att skära till en golvplanka ska du börja med att mäta från spåret på långsidan. Klipp även bort alla andra click-profiler.
 4. Klicka ihop en trappnosbeklädnad och en vinylplanka. Såga hela vinyltrappnosbeklädnaden till rätt storlek. Om ett blocksteg sticker ut mer än 30 mm från sättsteget kan ytterligare en planka klickas fast. Tejpa ihop dessa båda delar på baksidan.
 5. Limning– vertikal sida: Kontrollera alltid passformen utan lim innan du limmar trappan. Börja uppifrån och limma fast de vertikala frontsidorna först. Använd det rekommenderade limmet och limma i en vågig rörelse så att tillräckligt med lim appliceras.
 6. Fäst varje golvplanka på motsvarande vertikala sida av varje steg, med skåran nedåt.
 7. Limning – horisontella sidor: Kontrollera alltid passformen utan lim innan du limmar trappan. Börja med att limma fast den övre trappnosbeklädnaden. Om golvet på den övre nivån är installerat flytande ska du använda en Incizo-profil mellan den limmade övre trappnosbeklädnaden och det flytande golvet. För varje steg klickar du ihop alla delar för att täcka steget (trappnosbeklädnaden och golvpanelen) så att en hel trappa bildas. Applicera lim på trappan i en vågig rörelse och se till att tillräckligt med lim appliceras.
 8. Tryck in varje trappnosbeklädnad i skåran på panelen som är fäst på sättsteget ovanför. Upprepa detta för varje steg.
 9. Avsluta skarvarna med Pergo Fogmassa (PGKIT(-)) för att dölja eventuella defekter. Fogmassan finns i vitt och olika matchande färger till ditt golv. Fogmassan är också övermålningsbar.

Obs! Detta är en guide för en helt färgmatchad trappa. Vill du ha trappor med målade sättsteg? Då behöver du bara följa stegen för trappnosbeklädnaden (horisontell sida).

Vinylprofiler för trappor: några praktiska steg

Det finns flera möjligheter att installera profiler, här är en av dem:

 1. Ta bort gammal golvbeläggning. Reparera eventuella skador och se till att trappans yta är helt ren och plan.
 2. Skär till plankorna till måtten på stegens vertikala sida. Använd handskar och skär bort från kroppen. Vi rekommenderar att du använder en konkav skärkniv. Limma sedan fast den tillskurna plankan för att mäta den vertikala sidan.
 3. Placera en aluminiumprofil på trappans kant. Skruva fast den ordentligt.
 4. Jämna till eventuella ojämnheter på stegen med en avjämningsmassa. Slipa därefter ned allt och dammsug. Övergången mellan aluminiumprofilen och trappans yta måste också slätas över helt.
 5. Täck varje steg med vinylgolv som har kapats till rätt storlek. Limma fast bitarna och se till att de sitter tätt mot den vertikala sidan. Tryck till ordentligt. Trappan ser ut som ny.
 6. Upprepa stegen i resten av trappan.

Efter 24 timmars torkning av den limmade installationen kan du använda trappan.

Hjälpte artikeln dig?
Hu kan vi förbrättra artikeln?

Tack för dina synpunkter!

Oj. Något blev fel.

Ett okänt fel inträffade. Var god försök igen. Kontakta oss om problemet kvarstår.