Go to content Go to search

Så tacklar du elementrören

Bli inte avskräckt från att lägga ett nytt golv bara för att du har element vars rör leder ner i golvet. Det är lättare än du tror att få det snyggt.

Nyckeln till att hela golvet ska bli snyggt, inklusive de lite mer kniviga detaljerna, är tålamod och planering. Som med resten av golvet är det viktigt att göra ett bra grundarbete med undergolvet vid elementet. Mät bredden på de båda rören, samt avståndet från rören till väggen och markera på underlaget. Skär ut detta och använd de överblivna undergolvsbitarna till att placera mellan och bakom rören. Fäster du detta med tejp ligger det bra på plats.

Vad behöver du?

  • Skärkniv
  • Penna
  • Tejp
  • Silikontätningspistol
  • Sticksåg eller vingborr

1. Mät noggrant

Nästa steg är att börja med golvplankan som ska ligga vid rören. Mät ut avståndet mellan väggen och mitten på rören. Ta det måttet och såga av plankan längs den linjen, det blir den lilla bit som kommer hamna bakom rören så småningom. Mät sedan ut avståndet från den sista plankan innan rören till mitten av de båda rören och markera på den lilla biten. Det blir sedan den markering du använder för att borra eller såga ut hålen till rören.

2. Borra hålen

Klicka sedan fast både den långa och korta biten av plankan du jobbar med mellan två andra plankor och skjut den lilla biten dikt an mot den långa. Då blir det hela mycket stabilare att jobba vidare med. Använd en vingborr eller en sticksåg för att borra eller såga ut hål vid din markering. Notera då att halva hålen naturligtvis ska hamna på vardera delen av den avsågade plankan. En gyllene regel för detta moment är att borra eller såga ett hål som har en diameter som är 16 millimeter större än själva röret.

3. Placera plankan

Sedan är det dags att lägga ut plankorna där de ska ligga. Börja med den lilla delen som ska vara bakom rören, därefter den längre biten framför. Knacka fast dem med en slagkloss så de ligger tight. Tänk på att du inte har något klickfäste mellan den korta och den långa biten, eftersom du själv sågat det snittet. Tycker du att hålet runt röret blivit för stort eller inte tillräckligt snyggt, kan du fylla det med silikon och snygga till.

Få reda på mer:

Hjälpte artikeln dig?
Hu kan vi förbrättra artikeln?

Tack för dina synpunkter!

Oj. Något blev fel.

Ett okänt fel inträffade. Var god försök igen. Kontakta oss om problemet kvarstår.