Go to content Go to search

Hur mycket golv behöver jag till mitt rum?

När du ska lägga in ett nytt golv är det några saker du måste tänka på innan du åker till butiken. Som till exempel att mäta hur stor yta golvet ska läggas på – och med det hur många kvadratmeter golv du ska köpa.

Hur mycket golv behöver jag till mitt rum?

Det är väldigt sällan som ett rum ser ut som ett annat. Formen, väggarna och antalet dörröppningar, vinklar och vrår varierar. Ju fler vinklar, desto svårare kan det vara att beräkna hur mycket golv som kommer att gå åt.

Tänk på att mäta golvet och inte väggarna så att du får korrekta mått. Mät upp rummets längd och bredd och planera hur du vill att golvet ska ligga. Oftast lägger man golvet parallellt med rummets längd. Du ska alltid lämna en glipa på 10 millimeter mot väggar, trösklar, trappor, rörledningar etc. Detta är för att golvet ska kunna expandera utan risk för öppna fogar och att golvet börjar knarra. Golv expanderar och krymper beroende på luftfuktigheten och behöver utrymme för att röra sig.

Planera att det blir spill, när du räknar ut din golvyta

När du har klart för dig hur många kvadratmeter golv du behöver ska du också planera in för lite spill. Det är helt enkelt de bitar du sågar av som du inte kan använda på någon annan plats. Om det handlar om ett vanligt rum kan du räkna med en åtgång på 5 % extra golv. För ett litet rum med många svåra ytor kan det däremot krävas 10 % extra.

Få reda på mer:

Hjälpte artikeln dig?
Hu kan vi förbrättra artikeln?

Tack för dina synpunkter!

Oj. Något blev fel.

Ett okänt fel inträffade. Var god försök igen. Kontakta oss om problemet kvarstår.