Go to content Go to search
mörkbrunt kök med grå vinylplattor på golvet

Trä eller vinyl: vilket golv passar mig bäst?

Sammansättning: riktigt trä jämfört med syntetisk PVC

Vinyl består av PVC i flera lager och komponenter av fiberglas, vilket ger ett extremt hållbart golv som är 100 % fritt från skadligt ftalat.

Trägolv, är å andra sidan, en helt naturlig produkt. Trägolv från Pergo består av konstruerat trä, vilket betyder att de är tillverkade av upp till 3 lager massivt trä täckt av en skyddande ytbehandling för att garantera optimal stabilitet och hållbarhet.

Upptäck våra vinylgolv

Upptäck våra trägolv

svart kök med ett mörkbrunt parkettgolv och en stol

Utseende: känsla för detaljer

Genom att uppmärksamma de små detaljerna garanterar vi att alla vinylgolv från Pergo har autentisk verklighetstrogen design. Subtila ytbehandlingar med finkorniga strukturer ger en naturlig effekt av trä eller sten.

Vi tillhandahåller självklart också den äkta varan i form av trägolv, som utmärker sig i både äkthet och fina detaljer och som finns tillgängliga i ett brett utbud av färger, klassificeringar och träslag, en naturlig variation som endast går att hitta i äkta trägolv. Vad är hemligheten? En äkta passion för design och en rigorös urvalsprocess som garanterar att vi endast arbetar med material av högsta kvalitet.

Prestanda: vacker och stark

Komfort och ljud

Lyxiga vinylgolv känns mjuka och varma. Det är på alla sätt en behaglig upplevelse att gå på dem. Deras akustiska prestanda dämpar oönskat buller från hälar, stövlar, gympaskor och tassar.

Trägolv är i allmänhet något mindre tysta, men med vårt SilentWalk-underlägg, blir bullriga fotsteg på trägolv från Pergo också mindre hörbara.

Golvvärme

Båda golvtyperna är kompatibla med golvvärme, även om vinyl är något mer effektivt. Vinylgolv har den lägsta termiska resistansen hos alla Pergo-golv och är utmärkta värmeledare.

Fukttålighet

Vattenavstötande teknik förhindrar att vatten skadar dina vinylgolv. Det betyder att det går att använda vinyl var som helst i hemmet.

Även om trägolv från Pergo har en höjd fukttålighet tack vare vår StayClean-teknik som skyddar och bevarar autenticiteten och det attraktiva utseendet, är de inte helt vattentåliga. Vi rekommenderar därför inte att du lägger dem i våtutrymmen.

Slitage

Vinylgolv från Pergo toppar tabellerna när det gäller slagtålighet, hållbarhet och reptålighet. Smarta tekniker ger våra golv en avsevärt högre reptålighet.

Trägolv är vanligtvis lite känsligare för repor och skav. Lackade trägolv från Pergo som behandlats med 7 lager UV-härdad, vattenbaserad lack samt fukt- och smutsavstötande StayClean-teknik gör dem däremot mer robusta än andra trägolv. Våra oljade golv är också skyddade tack vare två lager av förstklassig olja.

kvinna som installerar ett blick vinylgolv på ett underlag

Installation: flytande eller limmade

Oavsett vilken installationsmetod du föredrar, lös läggning eller limmat, är både vinyl- och trägolv enkelt att lägga, tack vare vårt innovativa PerfectFold™-klicksystem. Både Pergo trä och vinyl är så enkelt att lägga att du faktiskt kan göra det själv!

Underhåll: behålla golvets utseende

Det är enkelt att rengöra vinylgolv. Vanlig dammsugning och moppning med en fuktig trasa och rengöringsprodukter från Pergo rengöringskit räcker gott och väl.

Ett trägolv behöver, å andra sidan, lite kärleksfull omsorg för att bevara sin skönhet. Lackade trägolv kräver endast vanlig rengöring tack vare kombinationen av StayClean-teknik och lagren med lack. Oljade trägolv behöver lite extra omvårdnad: de bör också regelbundet behandlas med tillverkarens rengöringsprodukter och underhållsolja.

Budget och garanti: ett golv som håller en livstid

Jämfört med trägolv är vinyl billigt. Eftersom det inte finns obegränsat med trä, får ett autentiskt trägolv en högre prislapp.

Dessutom levereras både Pergo vinyl och parkett med extremt lång garanti: upp till 20 år för vinyl och livslång garanti för trägolv.

Hjälp mig att välja

Har du fortfarande problem att välja mellan vinyl och parkett? Kolla in vår FloorFinder. Efter att du svarat på 4 enkla frågor kommer verktyget att vägleda dig till den perfekta golvtypen och välja det perfekta golvet i vårt sortiment.

Upptäck våra vinylgolv

Upptäck våra trägolv

Relaterade artiklar