Laminat eller trä: allt du behöver veta

Laminat eller trä: allt du behöver veta

Vad är egentligen skillnaden på laminatgolv och trägolv? Vi går igenom fördelar och nackdelar på fem olika punkter.

Egenskaper:

Det finns två sorters trägolv: solida träplankor och lamellparkett (flera lager av trä, kombinerade för att öka hållbarhet och stabilitet samt minska risken att träet sväller och krymper av variationer i temperatur och luftfuktighet).

Laminatgolv består av flera lager som smälts samman i en lamineringsprocess. Bland annat har det ett ytskikt som är förstärkt av aluminiumoxid, en inre kärna av träfiber och ett dekorskikt av tryckt papper. Detta papper ger golvet sitt utseende. De flesta laminatgolv har trädesign, men det finns också varianter som ser ut som betong, klinkers och ännu mer äventyrliga mönster.

Pris:

Trägolvs pris varierar beroende på vad det är för träslag; ju mer exotiskt träslag desto dyrare. Ett trägolv har å andra sidan en väldigt lång livstid om det sköts väl. Laminatgolv har en kärna av HDF (sammanpressat trä) som är mycket billigare än massivt trä. Både Pergos laminatgolv och trägolv kan du installera själv tack vare det patenterade PerfectFold klicksystemet.

Hållbarhet:

Pergos laminatgolv har hög tolerans mot repor, tryck, stötar, smuts, vätska, solljus och värme och kommer i de flesta fall med livstidsgaranti.

Trägolv är mjukare än laminat och är lite känsligare för repor, slag, spill och solljus. Trä har dock en naturlig charm som är svår att motstå, och Pergos trägolv är behandlade med sju lager lack eller tre lager olja för att garantera maximalt skydd.

Fukt:

Både trägolv och laminatgolv innehåller riktigt trä, och trä är inte jätteförtjust i vatten. Med Sensation har vi utvecklat ett laminatgolv som kombinerar en fukttålig stomme med ett starkt klickfogsystem som har en beläggning som gör plankorna, fasningen och skarvarna mellan dem mer vattentålig än någonsin förr.

Detta gör att laminatgolv passar i alla rum, inklusive kök och badrum.

Trä är ett organiskt material som reagerar på svängningar och luftfuktighet, och passar mindre bra i kök och badrum.

Underhåll:

Ett trägolv behöver underhållas för att behålla sin skönhet. Förutom vanlig städning bör det regelbundet behandlas med tillverkarens rengöringsprodukter och oljade trägolv ska skötas med underhållsolja.

Laminatgolv är ytbehandlade så att smuts har svårt att få fäste. Vanlig dammsugning och fuktmoppning räcker långt, men för att behålla det vackra utseendet rekommenderar vi att man regelbundet använder Pergos rengöringsprodukter.

Hitta närmsta återförsäljare > Ange stad eller postnummer |
Relaterade artiklar
2017-06-22
Top