Go to content Go to search
svart kök med matbord och beige trägolv

Skillnad mellan laminat och parkett: en jämförelse sida vid sida

Sammansättning: HDF jämfört med konstruerat trä

Både laminatgolv och trägolv är produkter tillverkade av trä, vilket betyder att kärnan består av trä. När det gäller laminat består det av HDF – en platta av högtryckskomprimerade, fina, återvunna träfibrer. På denna HDF-kärna läggs ett balanserande lager, designlager och transparent, vattentåligt ytskikt.

Trägolv från Pergo är, å andra sidan, tillverkade av konstruerat trä, vilket betyder att plankorna består av 3 lager massivt trä, täckt av en skyddande ytbehandling.

Närbild av en beige laminatplanka där man kan se knutarna och sprickorna

Utseende: känsla för detaljer

Genom att uppmärksamma de små detaljerna garanterar vi att alla Pergo-golv andas elegans. Subtila ytbehandlingar med finkorniga strukturer skapar en naturlig effekt av trä eller sten. Lillehammer-sortiment från Pergo tar detta till nästa nivå genom att erbjuda en oöverträffad verklighetstrogen nivå som gör att golvet nästan inte går att särskilja från riktigt trä.

Vi tillhandahåller självklart också den äkta varan: trägolv, som utmärker sig i både äkthet och fina detaljer och som finns tillgängliga i ett brett utbud av färger, klassificeringar och träslag, en naturlig variation som endast går att hitta i äkta trägolv. Vad är hemligheten? En äkta passion för design och en rigorös urvalsprocess som garanterar att vi endast arbetar med material av högsta kvalitet.

Prestanda: ett golv som har byggts för att hålla länge

Komfort och ljud

Laminatgolv är tillverkade av träfibrer med en hård melaminyta och tenderar att låta mer än trägolv, på grund av den hårda ytan och lätta vikten. De kan dessutom kännas lite ihåliga under foten jämfört med riktiga trägolv och tenderar att avge buller. Ett skumunderlägg som t.ex. SilentWalk avhjälper däremot dessa problem.

Konstruerat trägolv består, å andra sidan, av tunna lager massivt trä. Det är därför tyngre, har en tålig yta och tenderar att vara tystare än laminat. Vi rekommenderar att kombinera trägolv med ett SilentWalk-underlägg, för att optimera dess akustiska kvaliteter.

Golvvärme

Båda golvtyperna är kompatibla med golvvärme. Laminatgolv har däremot en något lägre termisk resistans, vilket gör dem lite mer effektiva som värmeledare.

Fukttålighet

Vattenavstötande teknik förhindrar att vatten skadar dina laminatgolv. De flesta av laminatgolven från Pergo har AquaSafe-beläggning i fogarna, vilket låser ute vatten och gör dem lämpliga för användning i t.ex. badrum och kök.

Alla trägolv från Pergo har ett fuktavstötande lager som skyddar och bevarar golvets attraktiva och autentiska utseende. Trots att vi gjort allt för att höja fukttåligheten för trägolv från Pergo genom att introducera vår StayClean-teknik, är de inte vattentäta och lämpar sig därför inte för användning i våtutrymmen som t.ex. badrum.

Slitage

Laminatgolv från Pergo toppar tabellerna när det gäller slagtålighet, hållbarhet och reptålighet. Smarta tekniker som t.ex. det patenterade TitanX-ytskiktet ger en tiofaldig ökning av reptåligheten.

Trägolv är vanligtvis lite känsligare för repor och skav. Lackade trägolv från Pergo som behandlats med 7 lager UV-härdad, vattenbaserad lack samt fukt- och smutsavstötande StayClean-teknik gör dem däremot mer robusta än andra trägolv. Våra oljade golv är också skyddade tack vare två lager av förstklassig olja.

man som installerar ett laminatgolv på ett underlag

Installation: bara ett klick!

Det är enkelt att lägga båda golvtyperna tack vare vårt innovativa PerfectFold™-klicksystem. När det gäller laminat rekommenderar vi en flytande läggning med underlägg. När det gäller trägolv bestämmer du själv: flytande eller limmat.

Underhåll: lätt, lättare, lättast

Det är enkelt att rengöra både laminat- och trägolv, men trägolven kräver mer underhåll. Vanlig dammsugning och moppning med en fuktig trasa och rengöringsprodukter från Pergo rengöringskit räcker gott och väl när det gäller laminat.

Ett trägolv behöver, å andra sidan, lite kärleksfull omsorg för att bevara sin skönhet. Lackade trägolv kräver endast vanlig rengöring tack vare kombinationen av StayClean-teknik och lagren med lack. Oljade trägolv behöver lite extra omvårdnad: de bör också regelbundet behandlas med tillverkarens rengöringsprodukter och underhållsolja.

Budget och garanti: ett golv som håller hela livet

Laminat är trägolvets mer prisvärda syskon. Eftersom det inte finns obegränsat med trä, får ett autentiskt trägolv en högre prislapp.

Dessutom levereras både Pergo laminat och parkett med extremt lång garanti: upp till 25 år för laminat och livslång garanti för parkett.

Hjälp mig att välja

Har du fortfarande problem att välja mellan laminat och parkett? Kolla in vår FloorFinder. Efter att du svarat på 4 enkla frågor kommer verktyget att vägleda dig till den perfekta golvtypen och välja det perfekta golvet i vårt sortiment.

Upptäck våra laminat- och trägolv

Relaterade artiklar

man installing a pergo laminate floor on an underlay

Så här enkelt lägger du ett nytt laminatgolv

Att lägga ett laminatgolv är som att lägga ett snyggt pussel – med fördelen att alla bitarna passar ihop. Med bara några klick kan du förvandla ett oinspirerat kök till en fräsch mittpunkt med ett laminatgolv i vit furu. Dessutom behöver du inte hyra in en hantverkare – Följ instruktionerna och bli din egen golvläggare.