Go to content Go to search
hemkontor med ett beige vinylgolv

Ska jag välja vinyl eller kakel i köket?

Det finns så klart många golvtyper att välja mellan till ditt kök. Trägolv, stengolv, klinker eller till exempel vinylgolv. Något du kan tänka på är att du förmodligen vill ha ett golv som håller år efter år, spill efter spill och kladd efter kladd.

Upptäck våra vinylgolv

Köksgolv ska hålla för livets stök och kladd

Hur noggrann och pedantisk du än är under matlagningen kan du vara säker på att det alltid blir något blött som hamnar på golvet. Olyckor händer så lätt – som man brukar säga. Se bara på skåpsluckorna i anslutning till diskmaskinen eller vasken. Bara efter några år kan man se tydliga spår av spillets påverkan. Fläckar som inte går bort, färg som flagnat och i värsta fall luckor som börjat svälla.

Om du drabbas av en läckande diskmaskin med ett fuktskydd som inte varit fullgott kan du ringa golvläggaren direkt för att byta ditt vackra trägolv. Hur bra golvet än är, står det sällan emot vatten som fått härja fritt under en längre tid.

Välj rätt golv på rätt plats

Många har ännu inte förstått att vinylgolvet har gjort en strålande comeback som alternativ. Med sina naturtrogna mönster/dekorer kan det vara svårt att skilja mellan vinylgolv, trägolv och laminatgolv. Det finns även vinylgolv som är slående likt både skiffer och betong – men det är inte i närheten så tungt, dyrt eller hårt. Skillnaden mellan att tappa ett glas på ett stengolv eller ett vinylgolv är dessutom märkbar. Ett annat lika bra alternativ är laminatgolv, som har samma bra egenskaper, och som också går att få i sten eller betongliknande utseenden.

Vinyl ett golv som tål vatten och håller länge

Klinker och kakel är också bra köksalternativ som tål vatten och håller länge. Dessa alternativ är dessutom – precis som vinyl – utmärkta för golvvärme. Liksom skiffergolvet är klinker dock betydligt hårdare än vinyl och ger inte samma varma känsla. Nu för tiden är klinker också starkt förknippat med badrum. Den terrakottafärgade klinkern som vi såg så ofta i köken för några tiotal år sedan är inte lika populär nu som då. Vinylgolvet kan däremot kombineras med många stilar och ger därför många valmöjligheter samtidigt som det håller för kökets stök.

Relaterade artiklar

woman installing a pergo vinyl floor on an underlay

Så här enkelt lägger du ett nytt vinylgolv

Nu är det kanske dags att byta ut korkmattan som legat där i köket sedan förra seklet. Lägg in ett vackert vinylgolv i stället – du vet ett sådant där verkligt bekymmersfritt golv.