Go to content Go to search
Mor och son står på ett beige parkettgolv i sovrummet

Matcha gardinerna med golvet och påverka rummets karaktär

Ditt val av gardiner kan påverka rummet både negativt och positivt. Med fel gardiner kan rummet upplevas som litet, rörigt och omodernt, medan rätt gardiner kan lyfta hela rummet.

Idag går det så klart att välja mellan alla möjliga stilar – det finns något för både den hypermoderna och för nostalgikern. För dig som har svårt att bestämma dig kommer här några tips som kan vara en god hjälp på vägen i ditt gardinval.

Upptäck våra golv

Gardinen kan göra rummet både mindre och större

Det är vanligt att man gör som man alltid har gjort. Köper en gardinstång som är lite bredare än fönstret och placerar den precis ovanför. Sedan hänger man upp en gardin som är något längre än fönsteröppningen. Det behöver inte vara fel – men det kan göra att rummet upplevs som mindre än vad det faktiskt är. Om du istället väljer gardiner som går hela vägen ner till golvet och en gardinstång som är en bra bit bredare än fönstret skapar du en illusion av ett större rum. Idag är det också modernt att sätta upp en skena i taket så att gardinen går hela vägen från tak till golv – vilket får rummet att växa.

Välj tyg efter stil

Även gardintyget spelar roll för slutresultatet. Du kan välja ett kraftigare tyg med mer textur, som till exempel velour eller silke. Dessa tyger är utmärkta val om du är ute efter en klassisk stil, medan material som linne, ylle eller bomull passar bättre till en modernare stil. Om du är ute efter en skandinavisk design kan du till exempel hänga upp vackert ljusa gardiner i linne som maximerar ljusinsläppet.

Ljusa, färgglada eller mönstrade gardiner

Välj gärna neutrala färger på dina gardiner som går i ton med rummets övriga färger. Välj till exempel en färg som är två eller tre toner mörkare än din vägg. Var försiktig med mönster – gardinen ska hjälpa till att skapa en helhet men inte vara i fokus. Självklart kan du ha skarpare färger om du vill det, men ett tips är då att se till att gardinerna matchar ditt golv och dina väggar. Ta gärna med färgprover till butiken eller tygbitar hem så att du kan se så att färgerna matchar. Tänk på att vitt bryts mot antingen varmt eller kallt. Det gör att du kan komma hem med en vit gardin som upplevs som aningen rosa eller blå när den hänger intill ditt vita golv eller dina vita väggar som bryts i en annan färgton.

En bra och enkel grundregel är att om du har ett mörkt golv ska du ha ljusa gardiner, medan du kan ha mer uttrycksfulla färger om du har ett ljust golv.

Relaterade artiklar