Go to content Go to search
hall med rosa väggar och beige vinylgolv

Matcha tapeterna med golvet och påverka rummets personlighet

När man gör om ett helt rum så finns det alltid betydligt fler beslut att ta än vad man först hade tänkt sig. Var ska alla kontaktuttagen sitta, vilket golv ska man välja, vilka lister ska man ha och hur ska man möblera … Något som brukar komma upp tidigt i diskussionen är valet av tapeter eller färg på väggarna. Precis som med golv kan det ta ett tag att bestämma sig – för man vill ju gärna slippa att måla eller tapetsera om inom de närmaste åren.

Upptäck våra golv

Färgerna gör rummet

Genom att välja en specifik färg istället för en annan kan du göra ett litet rum antingen större eller mindre än vad det redan är. Även om det är samma yta som förut så förändras vår upplevelse av rummet. Du kan också få ett rum att verka smalare, varmare, kallare, djupare eller längre genom att bara leka med färgval på golv, väggar och tak.

Grundregeln är ganska enkel. Ljusa färger gör rummet större, medan mörka färger gör det mindre. När det handlar om golv kan man säga att ett ljust golv skapar ett luftigare rum, som upplevs större. Det ger också en ren och tidlös känsla. Mörka golv är perfekta för att skapa kontrast till ljusa väggar. För många mörka färger kan dock ha en dyster effekt. Om du håller dig till ett mörkt golv i kombination med ljusa väggar och ljust tak kommer rummet att upplevas som större både på bredden och på höjden. Om du istället väljer att ha både mörkt golv och mörkt tak kommer rummet fortfarande att kännas bredare, men takhöjden kommer verka lägre. Likaså kan en mörk fondvägg i slutet av rummet ge känslan av att rummet är mindre än vad det egentligen är.

Ljusa väggar ger utrymme för färg

Om du vill göra det enkelt för dig så målar eller tapetserar du väggarna i ljusa färger. Det kommer att få ditt rum att växa oavsett om du lägger in ett ljust eller mörkt golv. Det underlättar också vid möbleringen av rummet. Med enfärgade och ljusa väggar blir utrymmet för att leka med möblernas tyger och mönster betydligt större.

Men det finns inga regler utan undantag. Självklart måste inte ett rum tvunget upplevas som stort – även ett litet och mörkt rum kan vara mysigt.