Go to content Go to search
stolar i vardagsrummet med laminatgolv

Lägg golv åt rätt riktning

Åt vilket håll golvplanken ligger betyder mycket för rummets allmänna utseende och är ofta en svår nöt att knäcka.

En tumregel säger att man ska lägga golvet i samma riktning som rummets huvudsakliga ljuskälla och i linje med den mest använda entrén. Om det finns flera dörrar och fönster, välj den riktning som innebär enklaste installationen. Några användbara 'optiska effekter' till ditt rum? Följ dessa praktiska tips.

Prova FloorLab

1. Horisontellt = bredd

Ska du lägga golv i ett smalt rum? Lägg golvplanken horisontellt! Med golvplanken på tvären ser ytan bredare ut, eftersom metoden effektivt eliminerar känslan av inramning. För att ytterligare förstärka den här effekten, använd aldrig mörka färger vare sig på golv eller väggar, eftersom det gör ett smalt rum ännu smalare.

horisontella golv gör rummet bredare

2. Vertikalt = längd

När du lägger golv i ett kort rum vill du självklart öka känslan av djup. Om golvplanken läggs vertikalt ser rummet längre ut. Vill du ytterligare förstärka effekten av vertikal golvläggning? Kombinera ljusa golv och mörka väggar, eftersom det ökar rummets känsla av djup.

vertikala golv gör rummet längre

3. Diagonalt = storlek

För att med minimal insats piffa upp ett väldigt litet rum, lägg golvet diagonalt! Vanligast är 45 graders vinkel, som förhöjer rummets utseende och skapar verkligt ögongodis. Med så lite som 10 grader kan den diagonala golvläggningen hjälpa dig att visuellt koppla en vägg till en vägg i ett annat rum, vilket ger en enande effekt och öppnar upp rummet! ​

diagonala golv gör rummet större

Relaterade artiklar

bedroom with grey vinyl flooring and a cognac leather chair

Välj rätt golv till rummet

Att välja golv är inte enkelt. Det finns många golvtyper att välja mellan och när du väl valt golv ska du bestämma dig för vilken design du vill ha. Det blir heller inte enklare av att du vet att golvet ska ligga där länge.