Go to content Go to search

Skandinavisk hotellkänsla hemma
hos Jannice Wistrand

beige laminatgolv i rustikt sovrum med ljusblå väggar

När inredaren, bloggaren och Feng shui-experten Jannice Wistrand nyligen renoverade övervåningen i sin och familjens charmiga fiskelänga i Råå var nyckelorden harmoni och långsiktighet. Efter att genom åren ha inrett rum efter rum, utan att tänka över att allt hänger ihop, kände Jannice att det var dags att tänka igenom valen noggrant. ”Det viktiga för mig var att göra val som jag vet kommer hålla i längden, eftersom att renovera för ofta varken är hållbart för vår ekonomi eller för miljön”, menar Jannice. Resultatet blev en lugn, enhetlig färgskala på väggar och möbler och ett laminatgolv i neutral eknyans som kommer behålla sin färg och sitt fräscha utseende en lång tid framöver.

Upptäck alla våra golv

 
porträtt av jannice wistrand

Jannice bor med sin man och sina två barn i en charmig ”fiskelänga” i Råå utanför Helsingborg. Eftersom hon är en av Sveriges mest kända influencers inom inredning har huset förekommit flitigt i media genom åren. Den del av huset som dock inte förekommit lika frekvent som resten, är övervåningen med alla sovrummen. Jannice har länge drömt om att ta ett helhetsgrepp och göra utrymmet mer praktiskt men också mer enhetligt och långsiktigt i stil och materialval. - Vår övervåning har kommit i sista hand men nu var det dags för att göra det ordentligt. Äntligen har vi en harmonisk och enhetlig övervåning med en inredning som håller över tid, säger Jannice.

 

Före och efter

hall på övervåningen med mörkbrunt golv
hall på övervåningen med ljusbeige laminatgolv
I vårt hem kombineras skandinavisk enkelhet med en lyxig, varm hotellkänsla
moodboard med olika färger, texturer och material

Att börja med helheten

Jannice börjar alltid med att göra ett moodboard med färg- och materialprover för att få en överblick. Den här gången valde hon en färgskala med duvblått, ljus ek och inslag av mässing och några mörkare trädetaljer och tyger för värme. Stilen kan beskrivas som skandinavisk med inslag av varm och lyxig hotellkänsla. ”Vad gäller materialval väljer jag saker med hög kvalitet och slitstyrka vilket blir både billigare och mer hållbart i längden,” menar Jannice.

Golvet är grunden

Golvet sätter grunden för hela inredningen så att göra ett långsiktigt val var en självklarhet för Jannice. Familjen har sedan tidigare ett laminatgolv från Pergo på nedervåningen, vilket gjorde valet av golv enkelt även denna gång. "Jag valde ett Pergo laminatgolv eftersom jag vet av egen erfarenhet att det kommer att hålla extremt länge, både vad gäller utseendet och slitstyrka. Att golvet dessutom är Svanen-märkt känns extra bra," berättar Jannice. Färgen hon valde genomgående i alla rum var en ljus, neutral eknyans med stilren design, utan för mycket kvistar och ådringar. En av de största fördelarna som Jannice upptäckt med just Pergo laminatgolv är att de inte ändrar färg med åren utan behåller den ursprungliga nyansen, trots att golvet utsätts för solljus eller mattor. ”Jag är speciellt nöjd med att ha valt ett golv som jag vet kommer att behålla den exakta färgnyansen för evigt,” säger Jannice. Här hittar du golvet L0344-04750 | Select Beige Oak.

beige laminatgolv i klädkammare
Laddar
beige laminat i sovrum med ljusblå väggar
Laddar
Laminatgolvet Pergo Lillehammer, Select Beige Oak
Tack vare en enhetlig färgskala och samma golv i alla rum blev vår övervåning så mycket lugnare och mer genomtänkt.
närbild av profilering av ett beige laminatgolv i en dörröppning

Detaljer som lyfte helheten

När det gäller golvsocklar valde Jannice en klassisk slät målningsbar variant som hon målade i samma färg som väggen.

I övergången mellan rummen och som avslut till trappen valde Jannice Pergo Incizo 5-i-1-list i samma färg som golvet, en liten detalj som gav en extra snygg finish. "Det finns lister i metall och andra material men den här färgmatchade listen gav verkligen en sömlös känsla," menar Jannice.

Att skapa hotellkänsla

Hela familjen gillar den varma ombonade känslan av hotell, så den skandinaviska inredningsstilen fick inslag av mjuka sänggavlar, stora överkast, filtar och kuddar och måttanpassade mörkläggningsgardiner i ett tjockt tyg. Förutom softade taklampor för allmänbelysning placerades punktbelysning på valda ställen för att ge en mer dämpad, behaglig ljussättning på kvällstid.

beige laminatgolv i luftigt sovrum med ljusblå väggar
Laddar
beige laminatgolv i luftigt sovrum med ljusblå väggar
Laddar

Sonens rum fick lite mörkare inredningsinslag för extra hotellkänsla.

 

Jannices bästa inredningstips

  1. Skapa en moodboard och tänk bortom trender.
  2. Tänk över vilken funktion rummen ska ha och vilka som ska vistas där.
  3. Välj långsiktigt vad gäller grundmaterialen, som till exempel golv.

"Det finns ett lugn över tidlösa inredningar som jag gillar. Det stämmer överens med vår samtid om hållbarhet och skapa hem där välbefinnande och välmående är det centrala," avslutar Jannice.

jannice och matthias diskuterar tips för golvläggning

Golvskola för nybörjare

När Jannice skulle renovera sin övervåning tog hon hjälp av sin vän och kollega Mathias, som är snickare och golvläggare. Under renoveringen passade de på att reda ut några begrepp och praktiska tips vad gäller Pergos laminatgolv och golvläggningen av det. Här hittar ni deras lilla ”golvskola” för nybörjare. För mer exakta instruktioner bör du läsa Pergo installationsanvisning för just det golv du väljer.

Relaterade artiklar