Go to content Go to search

Vad ska man tänka på när man väljer golv till sitt hem?

Jannice Wistrand

Jannice Wistrand, inredare och Feng Shui-konsult, delar med sig av sina tankar om hur man ska tänka när man väljer golv till sitt hem.

 

Hur ska man tänka när man väljer golv?

Jag vågar påstå att golvvalet är avgörande för att vår inredning ska bli harmonisk och välkomponerad. Generellt sett är det viktigt att ta hänsyn till 3 saker när man väljer golv; stilen, rummet och familjesituationen.

Upptäck alla våra golvalternativ

 
beige parkettgolv i mysigt vardagsrum

Stilen

Ett golv är en stilbärare och tillhör den fasta inredningen i ett hem och har därför en avgörande betydelse för stilen. Ett grovhugget trägolv kan exempelvis vara fint i lantliga hem, rustika hus, medan ett ljust, matt golv med diskreta kvistar och ådringar kan skapa en skandinavisk modern stil. Låt stilen på huset, inredningen och färgvalen du valt gifta sig och bära upp den helhetsstil du vill åt.

hall med beige laminatgolv och smutsiga stövlar

Rummet

När man väljer golv är det viktigt att tänka på rummets funktion och trafiknivå. Till exempel är laminatgolv ett bra val för utrymmen med extra hög trafik och risk för repor, medan vinylgolv är lämpligt för utrymmen med mindre risk för repor men där du vill ha en mjuk känsla under fötterna. Trägolv kan passa fint i vardagsrum och sovrum med lite mindre trafik och där man vill ha en varm och naturlig träkänsla. Vad gäller risk för fukt och vatten är laminat- och vinylgolv bra val men idag finns även trägolv som tål en hel del vatten.

flicka som drar stol på beige laminatgolv

Familjesituationen

Är det småbarn i hushållet? Bor ni ute på landet? Är det slitage om dagarna och bör golvet tåla en massa påfrestningar? Att välja ett golv som möter familjens behov är a och o om man ska ha en avkopplande känsla i sitt hem och leva fullt ut. För vem mår bra av att ständigt gå runt och vara rädd för att det ska bli en repa i golvet? Nej, då är det bättre att välja ett slitstarkt alternativ, som till exempel laminatgolv som är ett perfekt tack vare dess hållbara egenskaper. Utseendemässigt kan du idag få både laminatgolv som både ser ut och känns som trägolv och vinylgolv som ser ut och känns exakt som trä- eller stengolv.

 
två barn läser en bok i ett barnrum med ett beige vinylgolv

Kort om golv

Laminatgolvet är extremt slitstarkt, reptåligt, vattentåligt och har nästintill identiskt uttryck med ett trägolv. Det är enkelt att lägga och kräver inget underhåll. Pergo laminatgolv är dessutom Svanen-märkt och kommer med livstidsgaranti. Vad kan bli mer hållbart? Idag finns det ett brett utbud, vilket gör det enkelt att hitta en stil som passar sin inredning.

Vinylgolvet är särskilt bra för utrymmen där det finns risk för fukt, som till exempel kök. Vinylgolvet är fläck- och vattentåligt och enkelt att rengöra, vilket gör det idealiskt för familjer med barn och husdjur. Vinylgolv är mjukt att gå på och har en ljudabsorberande effekt. Nackdelen är att det kan vara aningen känsligt för repor och vassa föremål. Pergo vinylgolv är dock extremt slitstarka och kommer med livstidsgaranti.

Trägolv är ett tidlöst och elegant alternativ som ger en naturlig och varm känsla till ett rum. Nackdelen med trägolv är att det lätt får repor så undvik lägga det i hall och i utrymmen där det finns grus och hög risk för repor. Historiskt har trägolv varit väldigt känsliga för fukt, men tack vare StayClean+ tekniken är Pergo trägolv numera vattentåliga upp till 72 timmar. Pergo trägolv är dessutom Svanen-märkta och kommer med livstidsgaranti.

Avslutningsvis, golvet är avgörande för en välkomponerad inredning, så välj det med omsorg utifrån dina specifika behov och preferenser, då blir det hållbart på alla plan.

Upptäck alla våra golvalternativ

Relaterade artiklar