Go to content Go to search
soffbord med böcker och dekorationer och ett beige vinylgolv under

Guide till att välja golv

Har du bestämt dig för att byta golv? Att välja golv kan vara en närapå överväldigande uppgift, med alla material och utseenden det finns att välja på. Men vi kan hjälpa dig med vad som är bra att tänka på!

Prova vår FloorFinder

Vad ska du använda rummet till?

Det första du bör fundera på när du väljer golv på är rummets placering och syfte. I vissa rum utsätts golvet för mer slitage än i andra - i hallen dras det in grus och smuts, i köket blir det spill och vassa redskap åker i golvet, i arbetsrummet rullar skrivbordsstolen fram och tillbaka.

I dessa högtrafikerade rum passar ett laminatgolv eller vinylgolv bra, för de har hög slitstyrka, vattentålighet och slagtålighet. Både laminat och vinyl finns i naturtrogna trä- och stenmönster.

I rum där golvet får lite mildare behandling passar ett trägolv utmärkt. Träets naturliga och unika egenskaper är ett enkelt sätt att tillföra värme och personlighet till ett rum.

"Träets naturliga och unika egenskaper är ett enkelt sätt att tillföra värme och personlighet till ett rum"

Hur ser rummet ut?

Hur ser rummet ut, är det stort eller litet, ljust och luftigt eller mörkt med få fönster? Tänk igenom vilka färger du vill ha på väggarna och möblerna och på hur de kommer passa med golvet. Ljusa golv gör att rummet känns större, och naturmaterial kan ge en varmare känsla. Naturmaterial är också lätta att kombinera med de flesta färger och känns tidlösa även om din inredningssmak förändras.

Storleken och bredden på plankor eller klinkers kan lura ögat, till exempel kan horisontella linjer och breda plankor få ett litet rum att se längre ut. Ett avlångt rum kan se bredare ut om du lägger golvplankorna på tvären. Beställ gärna prover och lägg ut dem i rummet för att se hur de ser ut i olika ljus.

Hur vill du att golvet ska se ut?

Sist men inte minst: hur vill du att golvet ska se ut? Även om du har bestämt dig för en viss typ av golv finns det fler val att göra. Våra träparkettgolv finns i olika träslag, fasningar av kanterna, strukturer, ytbehandlingar och mönster. Laminatgolven finns som långa plankor, klassisk stavdesign, i olika stenmönster, med eller utan fasade kanter, vinylgolven kan se ut som många olika sorters trä eller klinkers. Har du svårt att välja? Kontakta din återförsäljare för rådgivning!

  • Rum med mer slitage behöver tåligare golv
  • Naturmaterial är lätta att kombinera med olika inredningar
  • Hur man lägger golvet kan påverka uppfattningen av rummet
  • Våra golv finns i mängder av varianter

Prova vår FloorFinder

Relaterade artiklar

bedroom with grey vinyl flooring and a cognac leather chair

Välj rätt golv till rummet

Att välja golv är inte enkelt. Det finns många golvtyper att välja mellan och när du väl valt golv ska du bestämma dig för vilken design du vill ha. Det blir heller inte enklare av att du vet att golvet ska ligga där länge.