Go to content Go to search
hall med vita väggar och grått laminatgolv

4 tips att inreda ett smalt och avlångt rum

Ett smalt och avlångt rum kan kännas knepigt att göra snyggt, men det finns tricks du kan använda.

  1. Lägga golvet på tvären för att göra rummet känns större
  2. Använd ljusa färger på golv och väggar för att öppna upp utrymmet
  3. Belysning och speglar skapa illusioner av ett större rum
  4. Balansera inredning med designfunktioner

Börja med golvet: åt vilket håll golvbrädorna ligger kan göra mycket för hur rummet uppfattas. Att lägga golvet i samma riktning som rummets huvudsakliga ljuskälla och i linje med den mest använda entrén är en praktisk tumregel, men när du har att göra med ett avlångt och smalt rum kanske du hellre vill använda dig av optiska knep. Lägger du golvbrädorna på tvären ser ytan bredare ut, eftersom denna metod tar bort känslan av att du ramar in rummet.

Ljusa färger öppnar upp

Med ljusa färger på golv och väggar kan du ytterligare förstärka den här effekten, eftersom mörka färger gör att ett smalt rum verkar ännu smalare, medan ljusa färger öppnar upp. Undvik ränder, för de förstärker förnimmelsen av längd. På väggen längst bort i rummet kan du dock använda en lite mörkare och varmare färg eller mönster, för det ger en föreställning av att väggen är närmare än den egentligen är. Att sätta en stor tavla eller en större möbel vid den bortre väggen ger samma effekt.

Ljussättningen kan hjälpa till ännu ett snäpp. Genom att använda flera olika ljuskällor suddar du ut konturer och ger rummet en känsla av större rymd.

Speglar kan också skapa en illusion av ett större rum.

Inredning är en utmaning

Den största utmaningen är att möblera. Det kan kännas enklast att sätta alla möbler utmed ena väggen, men det gör att rummet känns skevt och ännu längre än det är. I vissa rum kan det dock vara svårt att göra på något annat sätt, men då finns alternativet att försöka hitta smalare och mindre möbler för att ge mer yta till rummet, eller balansera den andra sidan med designelement som tavlor.

Försök att bryta upp möblemanget i mindre grupper istället för att ställa dem på rad, och använd gärna runda möbler och accessoarer. Detta lurar ögat att se en vidare yta.

Enstaka detaljer i starkare färger drar blicken till sig och bryter upp den avlånga ytan. Att använda hängande lampor och vägghängda hyllor ger också mer plats på golvet.

Upptäck våra golv