Go to content Go to search
grå vinylgulve i et børneværelse

Funderar du på att måla plastgolv? Tänk om!

Är du sugen på att måla det där gamla plastgolvet som legat i köket sen urminnes tider? Det kan gå men att måla plastgolv kräver grundligt förarbete, så kanske ska du tänka om och lägga in ett nytt och modernt vinylgolv istället.

Upptäck våra vinylgolv

Gamla plastgolv innehåller ftalater

För att kunna måla plastgolv måste du först tvätta det med ett avfettande medel (till exempel T-röd) för att få ut de mjukgörande ämnena ur golvet. Dessa ämnen kallas ftalater och finns i gamla plastmattor, och de gör att färg som målas på mattan släpper och flagar efter en kort tid. De har också visat sig vara en källa till hormonstörningar och cancer hos djur, så leksaker och övriga barnartiklar får numera inte tillverkas med ftalater. Pergos vinylgolv är tillverkade helt utan ftalater, så ett ännu bättre alternativ kan vara att riva ut det gamla plastgolvet och byta ut det mot ett nytt vinylgolv.

Byt till ett vinylgolv istället för att måla plastgolv

Våra vinylgolv är exceptionellt slittåliga och hållbara, och dessutom vattentäta och hygieniska. Det finns många olika dekorer att välja på och tack vare det patenterade klicksystemet PerfectFold™ V är det enkelt att lägga själv utan förkunskaper eller särskilda verktyg.

Grundligt förarbete inför målning

Vill du ändå måla så måste du göra ett noggrant förarbete, genom att tvätta golvet med målartvätt eller T-röd, slipa och dammsuga noga så att golvet är slätt. När du börjar måla ska du blanda ut första strykningen med lacknafta för att få bästa möjliga vidhäftning. När det torkat ordentligt måste du måla minst två lager till.

  • Istället för att måla plastgolv kan du byta ut det mot ett vinylgolv.
  • Pergos vinylgolv är ftalatfria.
  • Ska du måla plastgolv måste du göra ett grundligt förarbete.

Relaterade artiklar

Coach and blue pillow on beige wooden floor

Måla trägolv? Tänk om!

Har du ett gammalt slitet trägolv som du vill fräscha upp genom att måla det? Det går bra att måla trägolv, men det finns också färdiga golv i olika nyanser om du vill göra det enklare för dig.

brown laminate floor in a hallway with big windows

Måla laminatgolv? Tänk om!

Funderar du på att fräscha upp ett rum genom att måla ett gammalt laminatgolv? Då finns det alternativ som är både bättre och mer hållbara. Se mer här!