Go to content Go to search
soffa och blå kudde på beige trägolv

Måla trägolv? Tänk om!

Har du ett gammalt slitet trägolv som du vill fräscha upp genom att måla det? Det går bra att måla trägolv, men det finns också färdiga golv i olika nyanser om du vill göra det enklare för dig.

Upptäck våra trägolv

Måla trägolvet eller byta ut det?

Innan du bestämmer dig för att måla ditt golv behöver du fundera igenom hur mycket slitage och fukt ditt golv utsätts för. Om golvet ligger i ett rum som behöver tåla mycket ska du nog tänka noga igenom om det inte istället är en bättre idé att byta golvet mot ett nytt som har den nyansen du är ute efter redan från början och är behandlat med ett tåligt ytskikt.

Färdiga golv i olika nyanser

Det finns träparkettgolv i olika träslag och färgtoner, och både laminatgolv och vinylgolv finns i trädekorer med olika nyanser, både ljusa och mörka, och är otroligt slag- och reptåliga golv som håller länge. Laminatgolv och vinylgolv är också fukttåliga och lättstädade och enkla att lägga själva tack vare våra patenterade klicksystem.

Om ditt gamla golv är slätt och jämnt så kan du till och med lägga ett nytt laminat- eller vinylgolv ovanpå det utan att behöva riva upp golvet.

Måla trägolv eller parkettgolv

Men om du bestämt dig för att måla golvet så prata med en expert för att se till att du får en typ av färg som passar bäst för just ditt golvs förutsättningar. Du kan måla parkettgolv och massiva trägolv, bara du förbereder golvet noggrant.

Börja med att tvätta det noga med målartvätt och slipa det med först grovt och sedan fint slippapper för att den nya färgen ska få ordentligt fäste. Efter det är det dags att börja måla.

Måla med grundfärg först och låt det torka ordentligt innan du börjar med färgen du valt. Och tänk för allt i världen på att inte måla in dig i ett hörn utan planera noga hur du målar för att kunna ta dig ut ur rummet torrskodd!

  • Fundera över hur mycket slitage och fukt golvet behöver tåla.
  • Om golvet behöver vara slittåligt är det bättre att byta ut än att måla.
  • Köp rätt typ av färg till ditt golv och gör noggrant förarbete.

Relaterade artiklar

brown laminate floor in a hallway with big windows

Måla laminatgolv? Tänk om!

Funderar du på att fräscha upp ett rum genom att måla ett gammalt laminatgolv? Då finns det alternativ som är både bättre och mer hållbara. Se mer här!

grey vinyl flooring in a kids bedroom

Funderar du på att måla plastgolv? Tänk om!

Är du sugen på att måla det där gamla plastgolvet som legat i köket sen urminnes tider? Det kan gå men att måla plastgolv kräver grundligt förarbete, så kanske ska du tänka om och lägga in ett nytt och modernt vinylgolv istället.