Go to content Go to search

Så installerar du runt runda föremål

Att lägga ett laminatgolv kring ett runt föremål, så som exempelvis en pelare, kan verka hopplöst på förhand, men bara man vet hur man gör är det egentligen ganska enkelt.

Som vanligt är det viktigt med ett bra grundarbete och ett fint lagt undergolv. Mät upp och skär ut halva formen av föremålet i en bit undergolv och den andra halvan i en annan. Lägg dem på plats och skär bort eventuella extrabitar. Det är viktigt att två bitar aldrig ligger på varandra. Tejpa fast bitarna så att de ligger stabilt innan du börjar med golvplankorna.

Vad behöver du?

  • Stort stabilt papper
  • Skärkniv
  • Penna
  • Sticksåg
  • Elastisk silikon

1. Skär ut formen i papper

Plocka fram en stor bit stabilt papper, exempelvis golvskyddspapper, och en blyertspenna. Mät ut och rita på pappret hela formen av det runda objektet och skär sedan ut det. Testa att det verkligen ligger tät intill hela vägen runt, tejpa fast och markera sedan på pappret även var den sista lagda plankan ligger i förhållande till föremålet. På så sätt får du korrekt avstånd till det hål du snart ska såga ut.

Innan du lyfter bort pappersmallen så kan du använda ett trick för att få en jämnare och finare linje att såga utefter. Lägg en planka intill det runda objektet och rita en linje på utsidan av plankan. Flytta den sedan med små steg runt hela objektet och rita en ny linje för varje steg. Då bildar de streck du ritar en jämn rundning på papperets som är formad exakt efter hur det faktiska runda objektet ser ut, fast en plankbredd längre ut. Den markeringen ska du använda i nästa steg.

2. Rita linjen på plankorna

Klicka ihop de plankor som ska ligga runt det runda föremålet och montera ytterligare ett par plankor på sidorna för att få bättre stabilitet. Mät ut utifrån dina markeringar på pappret var på plankorna pappret ska ligga och tejpa fast det. Ta sedan fram den lösa plankan igen och gör samma procedur med den som nyss då du ritade ut den rundade linjen. Lägg plankan längs med var och ett av de streck du nyss ritade och dra ett streck på andra sidan på plankan. Då bildas samma fina rundning där och du får en jämn linje att såga efter.

3. Placera plankorna

För då du ritat färdigt använder du en sticksåg för att såga längs med linjen i var och en av plankorna. Lägg sedan tillbaka dem på golvet och montera ihop dem runt det rundade föremålet. Du kan enkelt tvätta bort de blyertslinjer som du ritat med en trasa. Om du vill kan du därefter snygga till genom att täta till längs hålkanten med silikon.

Få reda på mer:

Hjälpte artikeln dig?
Hu kan vi förbrättra artikeln?

Tack för dina synpunkter!

Oj. Något blev fel.

Ett okänt fel inträffade. Var god försök igen. Kontakta oss om problemet kvarstår.