Go to content Go to search
snygg hall med brunt laminatgolv och stora fönster

Så skall du välja hallgolv enligt inredningsexperten

När du ska välja hallgolv finns det en del att tänka på för att det ska bli riktigt bra. Golvet i hallen behöver nämligen kunna stå ut med mycket. Läs våra tips från en inredningsexpert!

Det är hallen som först får ta emot allting som familjemedlemmar, husdjur och gäster drar in. Med skor, kläder, barnvagnar, cyklar, skateboards, rollerblades och allt man kan ha kommer det också en hel del smuts. Ett hallgolv som är oömt, reptåligt och hållbart är därför ett måste.

Läs mer om hallgolv

Prova smutsen runt din ytterdörr på hallgolvet

Vi frågar Carola Sahlén, som är inredare och byggprojektör på Style By Carola, om tips för att välja hallgolv. Hon berättar om när hon själv skulle välja hallgolv:

Jag tog hem några olika golvprover. Sedan gick jag ut och hämtade lite av den smuts och lera som finns närmast ytterdörren, och så provade jag på vilket golv det syntes minst!

Ett grått laminatgolv är ett bra val i hallen

Ett grått laminatgolv är ett jättebra val i hallen. Om man drar in lera, smuts och sten så är det bra om golvet redan är lerfärgat. Då tjänar man lite tid och behöver inte städa så ofta, säger hon med ett skratt.

– Det är trevligt om det ser rent ut på golvet även om det inte är det. Ett trälaminat får man städa minst en gång om dagen om det ska vara snyggt i hallen när man har barn.

Laminat och vinyl passar bra som hallgolv

Pergos laminatgolv och vinylgolv har så starka ytskikt att de klarar det mesta: slag, slitage, repor, fukt och smuts. De är dessutom lättstädade, eftersom smutsen inte kan tränga igenom ytskiktet.

Välj inte ett för mörkt golv

Carola tipsar också om att man bör tänka på att inte välja ett för mörkt golv i hallen om man inte har en stor hall med mycket ljusinsläpp. Ett mörkt golv absorberar nämligen dagsljus och kan göra hela rummet mörkt.

  • Hallgolv bör vara oömma, reptåliga och hållbara.
  • Laminatgolv och vinylgolv passar bra i hallen.
  • På ett grått golv syns inte smutsen så tydligt.
  • Ett mörkt golv absorberar dagsljus i en liten hall.

Läs mer om hallgolv

Relaterade artiklar

Chairs in living room with laminate floor

Lägg golv åt rätt riktning

Åt vilket håll golvbrädorna ligger betyder mycket för rummets allmänna utseende och är ofta en svår nöt att knäcka.