Go to content Go to search
barfota på ett beige träparkettgolv från Pergo

Olika typer av golvvärme

Golvvärme är ett enkelt sätt att skapa lyx i sitt hem. Att aldrig behöva frysa om fötterna på kalla vintermorgnar kan göra den långa nordiska vintern lättare att genomlida. Med golvvärme kan du dessutom slippa fula radiatorer utmed väggarna och sänka temperaturen i resten av hemmet med ett par grader eftersom golvet värmer upp hela rummet.

Upptäck våra golv

Det finns olika typer av golvvärme att välja på: vattenburen, luftburen och el.

Golvvärme kan användas under vinylgolv, laminatgolv, träparkettgolv och klinkers, men är inte lämpligt under massiva trägolv.

Vattenburen golvvärme

Varmvatten leds genom rör av koppar, stål eller polyetenrör som är ingjutna i betongplattor under golvet. Det finns också vattenburna system för träbjälklag, där moduler av cellplast och aluminiumplåt läggs på ett undergolv eller vilar på bjälklaget.

Systemet går att koppla till alla sorters värmekällor, som bergvärme, solvärme eller pelletskaminer, men om du har radiatorer med cirkulerande vatten kan du konvertera dem till vattenburen golvvärme.

Golvvärme el

Det finns fyra typer av elektrisk golvvärme: värmekablar, golvvärmefolie, lågvolt och självreglerande golvvärme. Värmekablar är det vanligaste och tar inte mycket plats.

Pergos golvvärmesystem heter Quickheat och är mattor med inbyggda värmeslingor som du enkelt rullar ut och klickar samman, utan att du behöver ta hjälp av en elektriker. Det är bara att installera termostaten och jordfelsbrytaren på väggen och ansluta till eluttaget. Ovanpå Quickheat lägger du med fördel Pergos laminatgolv eller trägolv..

Luftburen golvvärme

I luftburen golvvärme är det varmluft som leds genom ventilationsrör som är ingjutna i den underliggande betongplattan, och varmluften drivs framåt av ett fläktsystem. Detta är än så länge ovanligt i bostäder, men används vid viss nyproduktion.

  • Golvvärme fungerar under vinylgolv, laminatgolv, träparkettgolv och klinkers.
  • Det finns vattenburen, elektrisk och luftburen golvvärme.
  • Pergos Quickheat kan du lägga in själv utan att ta hjälp av elektriker.

Upptäck våra golv

Relaterade artiklar