Go to content Go to search
vardagsrum med öppen spis och beige trägolv

Din totala golvbudget – Vilka kostnader ska jag tänka på?

Det finns några olika faktorer som kan påverka din slutgiltiga golvkostnad. Först och främst är frågan om du bestämmer dig för att lägga in ditt golv själv eller om du anlitar en golvläggare. Därefter styr befintligt underlag, förarbete och val av kvalité vad priset ska bli.

Upptäck våra golv

Anlita ett golvproffs eller lägga golvet själv

Genom att anlita en golvläggare går processen oftast snabbare och som proffs vet golvläggaren hur man förbereder underlaget, mäter och skarvar. Men du kan klara det själv genom att läsa instruktionerna som hör till respektive golv.

En stor fördel med parkett, laminat och vinyl är att all efterbehandling redan är gjord. Du behöver alltså inte räkna med någon kostnad för oljor eller lack. Inte heller med skruvar eller lim eftersom parkett, laminat och vinyl i princip alltid läggs flytande.

Underlaget betyder mycket för golvets slutresultat

Om du lägger ett nytt golv på ett gammalt knarrande underlag så kommer ditt nya golv också att knarra. Så med andra ord är det viktigt att underlaget – undergolvet – sitter fast som det ska. Det ska också vara jämnt så att det inte blir ojämnheter som frestar på det nya golvet.

När du har förankrat det som kanske varit löst och har fått ett fint och plant underlag så kommer du till valet av mellanlägg. Med vissa underlag är det till exempel mycket viktigt att du lägger in en ångspärr.

å räkna med andra ord in kostnaden för att korrigera underlaget och de eventuella mellanlägg du behöver.

Måste jag köpa mer golv än jag behöver?

Om du lägger ett nytt golv – oavsett om det är trägolv, laminat eller vinyl – i ett vanligt rum får du räkna med 5 % extra när du köper in golvet. I ett litet rum med många komplicerade hörn och vinklar kan det till och med krävas 10 % extra golv. Däremot behöver du inte tänka på att paneler kan vara defekta – vilket kan hända när du köper ett massivt trägolv. Du kommer aldrig att få en golvplanka med kvistar som förstör hållbarheten eller andra liknande skador.

Vilka andra kostnader ska jag räkna med?

Priset på golvet är den största utgiften när du ska lägga in ett nytt golv. Priset varierar beroende på om du väljer parkett, laminat eller vinyl. Större plankor kostar oftast mer och likaså påverkas laminatpriset av vilken tjocklek du väljer. Sedan finns det olika klasser på golvet som anger deras hållbarhet, vilket också påverkar priset.

Räkna med frakten från butiken hem och tänk på att du kanske måste köra ditt gamla golv till tippen. Det krävs inga stora investeringar i verktyg utan det räcker med en bra såg till parketten, en såg med laminatblad till laminatgolvet och en kniv till vinylgolvet. Och om du tar in hjälp från en vän är det bra att ha kaffe och kaka att bjuda på.

Faktaruta:

  • Se till att undergolvet är jämnt och fint
  • Köp 5% mer golv än rummets yta.
  • Kontrollera att du har rätt verktyg för ditt val av golv.
  • Till Pergos trägolv är en bra såg allt som behövs.
  • Använd ett fint träblad till laminatgolv för att undvika ojämnheter.
  • Använd en kniv med konkavt blad till vinylgolvet.
  • Prata med din återförsäljare om du är det minsta tveksam.

Relaterade artiklar

kid dragging chair on a beige laminate floor

Är ett billigt laminatgolv lika bra som ett dyrare?

När du vill ändra golv kan det vara frestande att välja ett billigt laminatgolv istället för ett dyrare alternativt. Men blir det verkligen billigare i längden? | laminatgolv, billigt laminatgolv