Hur du rengör ditt golv

Hur du rengör ditt golv

Har du vinylgolv, laminatgolv eller trägolv? Du kanske tycker att det är dags att rengöra golvet och har tagit fram skurborstarna, knäskydden och såpan? I så fall är du på väg att göra fel. Ställ genast tillbaka allt på sin plats och läs det här först.

Konsten att rengöra golv

Tyvärr kan du inte skrubba golv på knä som din gamla farmor eller åka skridsko på två skurborstar som Pippi Långstrump. Till tröst ska du veta att det finns en mycket snabbare metod att få ett skinande rent golv. Genom att rengöra ditt golv på rätt sätt får du både ett bättre resultat och ett golv som lever längre.

Hur du rengör ett trägolv

Ett träparkettgolv får gärna rengöras varje vecka. Börja med att dammsuga trägolvet med ett mjukt munstycke eller torrmoppa så att allt smuts och damm försvinner. Torka sedan golvet med ljummet vatten och Pergo All round Floor Cleaner, ett rengöringsmedel som tar bort all smuts utan att lämna en hinna på golvet.. Om du använder fel typ av rengöringsmedel kan golvet skadas.

Oljade golv ska behandlas med Pergo Underhållsolja en gång per månad. Någon gång per år eller vid behov bör du också unna ditt golv en behandling med en djupverkande olja som ger golvet näring, så som Pergo Deep oil care.

Hur du rengör ett laminatgolv

Precis som med trägolvet är det bra att dammsuga, torrmoppa eller sopa laminatgolvet kontinuerligt. För att ta bort spill och fläckar ska du torka golvet med en mikrofiberduk fuktad med Pergo All round Cleaner som är avsett för bland annat laminatgolv. Var alltid försiktig så att du inte överdoserar med rengöringsmedlet. Använd heller aldrig diskmedel i någon form eller såpa, och skrubba aldrig med stålull eller annat slipande material eftersom detta kan påverka ytan och utseendet på golvet.

Vissa fläckar är svårare att ta bort än andra. Råkar du till exempel spilla nagellack eller bläck på ditt laminatgolv ska du rengöra med aceton, hushållslösningsmedel eller bensin.

Vissa ytor med struktur kräver specialbehandling. Det fastnar lättare smuts på matta ytor – så de behöver rengöras oftare. På blanka ytor blir det ibland vattenmärken, så eftertorka alltid med torr mopp efter våtrengöring. Laminatgolv som har fasade kanter ska också alltid torkas torra så att inte vatten samlas i kanterna.

Hur du rengör ett vinylgolv

Vinylgolv behöver aldrig ytbehandlas och de städas enkelt med en borste, dammsugare eller golvmopp. Använd Pergo Vinylgolvrengöring som skyddar TitanV™-ytskiktet för rengöring. Använd aldrig frätande, polerande eller slipande rengöringsmedel och tvål eller något medel som innehåller olja eller vax. Använd inte för mycket vatten när du våtrengör vinylgolvet och lämna inte kvar vattenpölar.

Hitta närmsta återförsäljare > Ange stad eller postnummer |
Relaterade artiklar
2016-05-09
Top