Go to content Go to search
vardagsrum med orange soffa och beige laminatgolv

Byta golv – En checklista

Dags att byta golv? Då är det en del saker du bör tänka igenom innan det är dags att börja lägga golv.

Golvet i ett rum kan vara det som syns mest eller också vara så diskret att det lyfter fram alla andra detaljer i rummet. Så börja med att bestämma hur mycket du vill att golvet ska synas – men du behöver också fundera över hur mycket det behöver tåla. Ska du byta golv i ett rum där golvet utsätts för mycket slitage kan du överväga laminatgolv eller vinylgolv, som är oerhört hållbara och slit- och reptåliga. Är det ett rum med mindre påfrestningar på golvet kan ett träparkettgolv vara vackert.

Läs installationsanvisningarna

Ska du lägga golvet själv?

Såväl laminatgolv som vinylgolv från Pergo är enkla att lägga själv med hjälp av klicksystem. För övriga golvtyper kan du behöva ta hjälp av golvläggare.

Fungerar ditt gamla golv som underlag?

När du har valt ett nytt golv ska du titta närmare på ditt gamla för att avgöra om det kan vara kvar som underlag eller om det behöver rivas ut. Är det helt och jämnt och stabilt, fungerar det i de flesta fall som underlag för det nya golvet. Men tänk också på att kontrollera så att den nya golvnivån inte kommer i vägen för dörrar och trösklar.

Golvvärme och mellanlägg?

Fundera på om du vill ha golvvärme under ditt golv. Golvvärme går bra att lägga in under alla Pergos golvtyper: laminat, vinyl och träparkett.

Det finns också olika typer av mellanlägg som läggs under golvet för att få bättre ljuddämpning och komfort och samtidigt minimera knarr.

  • Välj golv efter både utseende och funktion.
  • Pergos laminat- och vinylgolv är enkla att lägga själv.
  • Kolla om ditt gamla golv fungerar som underlag till ditt nya.
  • Välj bra mellanlägg under golvet och fundera på om du vill ha golvvärme.

Relaterade artiklar