Go to content Go to search

Kan jag ångtvätta mitt vinylgolv?

  • Ångtvättar tvingar ner fukt i golvet
  • Det är viktigt att inte få ner fukt i skarvar
  • Fråga försäljaren om ångtvätt passar för ditt golv
  • Dammsug och fuktmoppa hellre trägolv, laminatgolv och vinylgolv

Fukt tvingas ner i golvet

Problemet är att när man sprutar ut ånga med högt tryck så tvingar man ner fukt i golvets skarvar och mellan lagren i golvet. Även om det ser ut som att golvet är torrt kort efter så kan det att golvet ofta blir fuktigt göra att ytan mattas, golvet missfärgas, sväller, krullar sig eller till och med göra så att laminatets olika delar släpper från varandra.

Vi har frågat flera olika tillverkare av ångtvättar, men ingen svarar 100% ja på frågan. Mycket beror på ångans intensitet, temperatur och kvalitet. Om ångan inte går ner direkt i golvets skarvar, och det inte blir kondens på laminatet eller i skarvarna så kan det vara okej. Då ska man alltid använda en mikrofiberduk på munstycket, vilket ger en homogen värme och ångdistribution. Det är också viktigt att inte hålla apparaten för länge på samma ställe, inte för länge över skarvarna och att tvätta golvet utmed golvplankornas längdriktning.

Fråga försäljaren

Mycket beror också på vilken kvalitet det är på apparaten. På vissa kan ångan doseras, och då kan man välja maximalt utsläpp på klinkers och minimalt på till exempel laminat. Fråga försäljaren om de kan garantera att apparaten får användas på din typ av golv innan du använder den.

Vi rekommenderar att du istället för att ångtvätta dammsuger golvet så ofta du kan och fuktmoppar det en gång i veckan. Undvik blekningsprodukter och blöta moppar. Det finns många produkter som är speciellt utformade för just din typ av golv, och mikrofibermoppar är fantastiskt effektiva på att samla upp smuts.

Det enkla svaret är nej för trägolv, laminatgolv och även vinylgolv. Men om man går djupare så säger vår teknikavdelning att det inte finns något enkelt svar för laminat- och vinylgolv. De flesta av oss har sett reklam för ångtvättar och det verkar ju så fantastiskt: ångan ska lösa upp smutsen på golvet och sedan avdunsta av sig självt.

Få reda på mer:

Hjälpte artikeln dig?
Hu kan vi förbrättra artikeln?

Tack för dina synpunkter!

Oj. Något blev fel.

Ett okänt fel inträffade. Var god försök igen. Kontakta oss om problemet kvarstår.