Go to content Go to search

Går det att använda golvvärme med Pergos parkettgolv?

Vi besvarar alla dina frågor om att kombinera Pergo-trägolv med golvvärme eller -kylning.

Många tror inte att golvvärme kan användas med trägolv. Men konstruerat trä tål faktiskt påfrestningar som temperaturförändringar och luftfuktighet. Dessutom gör golvvärmen att det känns som ett äkta parkettgolv.

Typer av golvvärme

Alla Pergo trägolv kan kombineras med låga temperaturers golvvärme (gäller limmade och flytande golv). Den maximala kontakttemperaturen på trägolv får dock inte överstiga 27°C. Pergo trägolv kan kombineras med varmvatten eller elektriska värmeelement samt nya system som värmefilm som placeras på undergolvet. Det är viktigt att följa anvisningarna noga när Pergo trägolv läggs i kombination med golvvärme.

Ladda ner anvisningarna

Trägolv med golvvärme: saker att tänka på

När ett trägolv läggs med golvvärme bör du se till att den sammanlagda termiska resistansen inte överstiger 0,15m² K/W. Ju högre termisk resistans, desto längre tid tar det för golvet att värmas upp och desto mindre effektiv blir golvvärmen. Den termiska resistansen hos Pergo trägolv ingår i de särskilda riktlinjerna för golvvärme.

Det är också viktigt att lägga ett isoleringsskikt under golvvärmen, som ger bättre isolering än trägolvet. På så sätt reflekteras värmen bort från isoleringen och ut genom golvet.

Trägolv och golvkylning

Golvkylning fungerar efter samma principer som golvvärme, förutom att det använder kallt vatten istället för varmt. Eftersom sådana system kyler ner golvet är det viktigt att ha ett avancerat system som förhindrar invärtes kondensation vid användning av golvkylning. Detta förhindrar vattenskador på golvet.

En termisk resistans om mindre än eller lika med 0,09 m²K/W rekommenderas vanligtvis vid golvkylning. Pergo Wood Parquet 14 mm har en termisk resistans om ca. 0,14 m²K/W. Därför kan du vänta dig en viss kapacitetsförlust.

Lägga trägolv tillsammans med golvvärme

Pergo trägolv kan antingen läggas limmade eller flytande. Ett limmat golv överför värmen något bättre. Om du väljer ett flytande golv rekommenderar vi att du även lägger ett Silent Walk-underlägg för bästa resultat. De allmänna installationsriktlinjerna gäller om inte våra särskilda riktlinjer för golvvärme anger något annat. Om du känner dig osäker ber vi dig kontakta din återförsäljare.

Ladda ner anvisningarna för golvvärme

Få reda på mer:

Hjälpte artikeln dig?
Hu kan vi förbrättra artikeln?

Tack för dina synpunkter!

Oj. Något blev fel.

Ett okänt fel inträffade. Var god försök igen. Kontakta oss om problemet kvarstår.