Välj rätt golv till vindsvåningen

Rätt golv till vindsvåningen

På senare år har det blivit populärt att tömma de gamla vindarna i flerfamiljshus och bygga om dem till moderna lägenheter eller förvandla dem till en del av en etagelägenhet. Även i privata villor kan en ombyggnad av vinden vara ett utmärkt sätt att få fler sovrum och mer plats att röra sig på.

Upptäck alla vindsgolv

Från dragig förvaring till mysig takvåning

Oavsett om du vill skapa ett nytt sovrum, ett vindskontor eller ett extra filmrum är grundjobbet det samma. Först ska du se till så att du överhuvudtaget får plats där under snedtaket. Tänk på att det kan vara skönt att åtminstone kunna stå raklång på någon yta i rummet och att du ska kunna städa utan att helt knäcka ryggen.

Självklart är det sedan viktigt att kontrollera de byggtekniska aspekterna. Finns det till exempel fullgod isolering? Om inte, kommer det att bli iskallt på vintern och varmt som en bastu på sommaren. Du behöver också planera för en trappa – finns det redan eller måste ni bygga en ny? Och hur ser det ut med plats för trappa på våningen under? Det är också mycket viktigt att se över så att golvet är tillräckligt starkt och stabilt för dina rumsplaner. Om golvet behöver förstärkas så är det praktiskt och smart att börja med det – en stabil grund är en bra försäkring.

När du har gjort de förstärkningar och lagningar av golvet som behövs kan du tänka på hur du vill inreda. Pergos tunna och starka parkett, laminat och vinyl kan du lägga rakt på det befintliga golvet utan att det bygger så mycket i höjd. Med rätt mellanlägg kan du dessutom komma undan med några ojämnheter i underlaget utan att det ställer till problem. Som alltid med Pergos golv lägger du dem med klickfunktion vilket gör golvläggningen både snabb och enkel. Dessutom fungerar såväl parkett, laminat och vinyl utmärkt med golvvärme.

Valet mellan golv

Det är rummets funktion som påverkar vilken golvtyp som är bäst. Laminat och vinyl är toppen för barnlekar, medan parkett ger en extra lyxig våningskänsla. För ljuddämpning mellan vindsvåningen och rummet under är vinylgolv extra bra och därför rekommenderar vi ofta vinyl till rum på övre våningsplan.

När det gäller utseende och stil finns det något för alla smaker oavsett golvtyp. Vill du behålla den rustika vindskänslan kan du satsa på mörkt trä med borstad ytstruktur och synliga kvistar. För en fräsch och ljus vindsvåning finns det många ljusa trävarianter att välja mellan. Även bland de ljusa träslagen kan du få en mer rustik känsla genom att använda hela golvplankor. Du kanske dessutom har synliga takbjälkar som du kan matcha golvets stil med.

Upptäck alla vindsgolv
Hitta närmsta återförsäljare >
FÅ EN FÖRSIKTIGHET