Go to content Go to search
hall med beige vinylgolv och dekoration

Välja rätt färg till golvet

Tips 1: Tänk på rummets storlek

Oavsett hur stort eller litet rummet är så har golvets färg alltid en stor inverkan på vilken känsla av utrymme du får i ett rum. Är rummet stort och brett? Då kanske du vill välja varma eller mörka toner för ditt nya golv. De här färgerna tenderar att göra stora rum mindre, vilket gör dem mycket mysigare.

Och det bästa är att den här effekten fungerar även åt andra hållet. Om du har det trångt i ett litet rum, kan det göra stor skillnad att välja rätt färger. Testa att använda ljusare, naturliga golvfärger som t.ex. beige eller ljus ek. De här nyanserna kan öppna upp ett rum, utan att du behöver slänga ut hälften av möblerna.

Tips 2: Färgernas effekt

Hur du dekorerar och färgerna du väljer för golv eller väggar kommer alla ha stor inverkan på atmosfären i rummet. Ljusa färger ger rummet en soligare och gladare känsla. Gula nyanser står för optimism och glädje samtidigt som vita och ljusbeige nyanser ger rummet en känsla av öppenhet och renhet. Vill du hålla rummet lugnt och svalt? Satsa på tidlösa grå toner. En interiör som domineras av bruna färger får en naturlig och robust känsla, samtidigt som svart står för lyx och klass. Ett svar golv ger även rummet en kraftfull och dramatisk skärpa som är full av kontraster.

beige laminatgolv i ett vardagsrum med orange soffa
grått laminatgolv i ett blått kök

Tips 3: Använd ljuset

Under dagen förändras ljuset i rummet gradvis. Om du tittar på ett golvprov på kvällen i konstgjort belysning får du ett helt annat intryck än mitt på eftermiddagen i naturligt solljus. Se till att du bedömer proverna vid olika tidpunkter på dagen, men olika belysning. Ta en stund för att tänka igenom vilken typ av ljus du vill ha för ditt nya golv. Ett kök du går in och ut ur hela dagen, ett sovrum som du endast använder på natten eller ett barnrum som de använder mest på eftermiddagen. Alla rumstyper har sina egna unika ljus.

stol på ett beigefärgat laminatgolv med mycket ljusinsläpp

Tips 4: Tänk på helheten

Välj inte färg för golvet baserat på ett tomt rum. Se också till att det matchar en bredare stil och känsla som du vill ge interiören. Har du några designmöbler du vill ska synas extra mycket? Använd då naturliga färger som skapa en neutral kanvas och låt möblerna bli centrum för uppmärksamheten. Röda toner ger en känsla av lyx och passar bra med tunga, kolonialmöbler. I allmänheter är brunt den bästa matchningen för en interiör i landsortsstil.

Det är alltid bra att ta med dig element som representerar din interiör. Ett kuddöverdrag, ett färgprov eller ett träprov från rummet som ska få ett nytt golv kan vara mycket bra för att kunna välja rätt färg. Med hjälp av de här proverna kan ditt val bli mycket lättare.

Vill du se hela bilden? FloorLab är ett bra verktyg för att få ett intryck av vilken effekt ditt nya golv kommer att få. Den gör det möjligt att testa golv virtuellt i ett helt dekorerat rum.

Kolla in FloorLab