Go to content Go to search
sovrum med stort fönster och beigefärgat laminatgolv

Vad gör jag med mitt gamla golv?

När du ska lägga in ditt nya golv måste du börja med att titta på underlaget. Hur ser det befintliga golvet ut? Består underlaget av en betongplatta, trägolv, matta, parkett eller kanske masonit? Om du har ett gammalt golv som är helt och felfritt – då kan du lägga ditt nya golv ovanpå. Är det en gammal heltäckningsmatta som ligger där rekommenderar vi att du tar bort den. Om du har en betongplatta ska du se till att den är jämn och slät.

Upptäck våra golv

Måste jag riva ut mitt gamla golv?

Om du vill vara säker på att få ett golv som håller länge är det viktigt att det läggs på ett bra underlag. Låter du ett gammalt knarrande golv ligga kvar under din nya parkett, kommer problemet vara kvar. Du får helt enkelt ett nytt golv som knarrar.

Ojämna ytor i underlaget kan vara påfrestande för det nya golvet, göra så att det sviktar och minska hållbarheten.

Varken knarr eller ojämnheter betyder att du tvunget måste riva ut ditt gamla golv. Om du åtgärdar knarrande partier och fäster golvplankor samt jämnar ut ojämnt underlag, går det jättebra att låta det ligga kvar. Men det gäller inte för mattor. En matta kan dra åt sig fukt och skapa en miljö där mögel trivs och frodas.

Tänk också på att det är viktigt att välja rätt mellanlägg. I vissa fall behövs det en fuktspärr mellan det gamla och det nya golvet. Är du osäker på vad du ska göra med ditt gamla golv, tveka inte att fråga din Pergo återförsäljare.

Vad gör jag med golvet som ska kasseras?

Även om det volymmässigt inte ser så skrymmande ut när det ligger platt, kan det krävas en del att forsla bort ett gammalt golv. Tänk både på utrymmet och på tyngden. Det räcker sannolikt med ett vanligt släp. Trägolv, vinylgolv och laminat ochska lämnas in till återvinningscentralen och sorteras som brännbart material.

Hur man lägga laminatgolv, lägga vinylgolv och lägga trägolv.