Go to content Go to search
vardagsrum med familjesoffa och ett beige trägolv under den

Plankgolv och parkettgolv – Skillnader i underhåll

Hur underhåller du ditt plankgolv eller parkettgolv?

Plankgolv kräver regelbunden golvvård

Hur man ska sköta sitt plankgolv beror lite på om det har någon ytbehandling och i så fall vilken. Men gemensamt för alla trägolv är att man ska vara försiktig både med vätskor och med grus och liknande som kan repa golvet.

Regelbunden golvvård är nödvändig för att hålla golvet i gott skick och för att det ska kunna åldras vackert.

För att skydda plankgolvet bör det regelbundet tvättas med golvsåpa, som både rengör och lämnar ett skyddande fettlager på golvet. Oljade golv ska underhållsbehandlas med olja efter behov.

Håll golvet rent

Trägolv behöver dammsugas ofta, och då och då torkas med en fuktig, väl urvriden trasa eller golvmopp. För att undvika att få in grus som repar golvet är det bra att försöka stoppa smutsen redan vid dörren med hjälp av en ordentlig dörrmatta. Sätt möbeltassar på möblerna så att de inte repar golvet.

Spiller man någon form av vätska på golvet är det viktigt att torka upp det snabbt för att inte träet ska skadas.

Pergos parkettgolv tål mer än plankgolv

Pergos träparkettgolv är betydligt tåligare än massiva plankgolv. Hemligheten ligger i golvets avancerade konstruktion. Golven är uppbyggda av flera lager trä som gör golvet stabilt och stöttåligt, och ytan är behandlad med sju lager UV-härdad vattenbaserad lack eller högkvalitativ olja. Detta både skyddar golvet och gör det enklare att rengöra.

Underhåll av parkettgolv

Det enda du behöver göra för att underhålla ditt parkettgolv är att dammsuga det ofta samt moppa det med ljummet vatten och lite av Pergos eget rengöringsmedel då och då. De oljade golven bör du även underhållsolja ungefär en gång i månaden.

Men även om parkettgolvet tål mer än plankgolv ska du förstås skydda det genom att använda dörrmatta och möbeltassar och torka upp spill snabbt.

  • Hur du ska underhålla ett plankgolv beror på vilken ytbehandling golvet har.
  • Trägolv ska dammsugas ofta och fuktmoppas då och då.
  • Både plank- och parkettgolv bör skyddas med dörrmattor och möbeltassar.
  • Pergos parkettgolv behöver inte mer underhåll än vanlig rengöring och olja ibland.

Upptäck våra parkettgolv