Massiva trägolv kontra parkettgolv

Massiva trägolv kontra parkettgolv

Det finns inte mycket som slår värmen, elegansen och den naturliga känslan hos ett trägolv. Vill du lägga in ett trägolv har du alternativen solida trägolv och parkettgolv att välja mellan - men vad är skillnaden? Med blotta ögat är det nästan omöjligt att se skillnad, men olikheterna finns under ytan.

  
  1. Skyddande ytbehandling Sju lager uv-härdad vattenbaserad lack eller högkvalitativ olja, som ger maximalt skydd och underlättar rengöring
  2. Slitskikt A Ett noggrant utvalt träskikt (2,5 eller minst 3,2 mm) som kan slipas 2 – 3 gånger
  3. Avancerad stomme Stommen absorberar stötar och påfrestningar som golvet utsätts för, och garanterar att det alltid behåller sin stabilitet
  4. Balanserad baksida Det undre skiktet är tillverkat av ekologiskt certifierat trä och hjälper till att ge varje bräda en perfekt balans

KONSTRUKTION

Båda varianterna är gjorda av 100% trä, men medan solida trägolv är hela träplankor består parkettgolv av tre lager trä som limmats samman under värme och tryck och behandlats med skyddande lack eller olja. De olika lagren är vända i 90 graders vinkel mot varandra så att träfibrerna löper i olika riktningar och därmed minskar risken att träet slår sig, sväller eller krymper till följd av svängningar i luftfuktighet. Det översta lagret, slitskiktet, är mellan 2,5 och 3,2 mm tjockt och kan slipas 2-3 gånger.

Solida trägolv kan skadas av fukt både ovanifrån och underifrån, de kan svälla om det är kallt och fuktigt och de kan krympa om luften är väldigt torr och varm. De har dock fördelen att de kan slipas många gånger, eftersom de bara består av ett trälager som brukar variera från ca 14-30 mm.

ATT LÄGGA GOLVET

Solida trägolv brukar man rekommenderas att ta hjälp av hantverkare för att lägga. De kan läggas på flera olika sätt: limma, spika eller häfta fast på ett undergolv. Pergos parkettgolv kan du lägga själv, tack vare det innovativa klicksystemet PerfectFold™.

PRIS

Solida trägolv kan variera mycket i pris beroende på träslag, men parkettgolv är generellt sett billigare, eftersom de undre lagren trä kan vara av enklare träslag än det övre som syns.

  • parkettgolv består av flera lager trä, medan solida trägolv är massivt trä rakt igenom
  • Solida trägolv reagerar på skillnader i luftfuktighet, vilket inte parkettgolv gör
  • parkettgolv kan du lägga själv
  • Solida trägolv är generellt dyrare än parkettgolv
Hitta närmsta återförsäljare > Ange stad eller postnummer |
Relaterade artiklar
2017-07-27
Top