Go to content Go to search
hall med blommor och ett grått laminatgolv från pergo

Höga klackar kontra elefanter

Om du var tvungen att välja mellan att bli trampad på tårna av en vuxen elefant på tre ton eller en 60 kilos-person i stilettklackar, vilket skulle du välja?

De flesta av oss skulle nog välja klackarna, men matematiken säger att det är fel val. Trots att människan i klackskor väger ungefär en femtiondel av en han-elefant skulle skadorna av elefanten bli mindre.

Upptäck våra golv

Klackskor ger märken i trägolv

Elefanten har nämligen stora platta fötter på ungefär 250 kvadratcentimeter som dess vikt sprids ut på, vilket betyder att ingen enstaka punkt under foten utsätts för extrem vikt, även om hela ytan utsätts för mycket press.

En stilettklack däremot fokuserar hela bärarens vikt genom klacken på ungefär en kvarts kvadratcentimeter, vilket sätter den lilla lilla ytan under klacken under enorm press.

Om du skulle lyckas klämma in en elefant i ditt vardagsrum med trägolv (vilket vi inte rekommenderar att du ger dig på) så skulle du inte få några märken i golvet. Släpp in en kvinna, eller man för den delen, i stilettklackar och låt hen promenera genom rummet så är det väldigt stor risk att du får en hel rad med små gropar efter klackarna.

Det finns en lösning

Men som tur är finns det lösningar för dig som gillar klackskor: Pergos laminatgolv med den patenterade ytbehandlingen TitanX™ har en unik flerskiktsstruktur och en tät stomme som ger mycket hög slagtålighet om du använder höga klackar eller råkar tappa ett föremål. Det är marknadens bästa flerskiktsbehandling och ger en slitstyrka som ligger högt över normal standard även för kommersiella miljöer.

Pergos vinylgolv har en har ett högklassiskt topplager som i kombination med det kompakta bärarmaterialet ger golvet hög tålighet mot slag och avtryck, vilket skyddar golvet från skador. Vinylgolv reducerar dessutom stegljud och är mjuka och behagliga att gå på. Så nu är det bara att slå klackarna i taket - eller i golvet!

  • Klackskor utsätter golvet för mycket press på liten yta
  • Pergos laminatgolv har ytskikt som ger en mycket hög slagtålighet
  • Vinylgolven från Pergo är mjuka och tysta och tål också mycket belastning

Upptäck våra golv