SV
Logga ut | Skapa ett konto | Logga in För proffs Startsida

Vanliga frågor trägolv

INSTALLATION

> Kan jag lägga ett Pergo träparkettgolv i ett fritidshus utan uppvärmning?

Stora variationer i luftfuktighet och temperatur påverkar en naturprodukt som Pergo trägolv. Du kommer att se större krympnings- och expansionsvariationer om inomhustemperaturen och luftfuktigheten ligger utanför normala rumsförhållanden (15-20 °C med en relativ luftfuktighet på 30-60 %). Detta kan orsaka sprickbildning, buktande plankor etc.

 

> Kan jag lägga ett Pergo träparkettgolv i källaren?

Ja, det kan du. Se till att undergolvet är torrt och plant. Följ de detaljerade anvisningarna på sidan med  läggningsanvisningar eller i broschyren som medföljer var tredje paket från Pergo. Du måste använda fuktspärr och ovanpå det ett bra mellanlägg. Vi rekommenderar kombinationsmellanlägg, som kombinerar fuktspärr med ljuddämpning och komfortegenskaper. Läs mer om Pergos mellanlägg …

 

> Kan jag lägga Pergo träparkettgolv ovanpå ett befintligt golv?

Ja, du kan lägga det ovanpå ett befintligt, gediget, självbärande undergolv. Om golvet har en heltäckande matta måste mattan och dess underlag avlägsnas.

 

> Kan jag använda golvvärme till mitt Pergo träparkettgolv?

Ja, men följ alltid de speciella instruktionerna avseende golvvärme i våra läggningsanvisningar. Du hittar även den här informationen i broschyren som medföljer var tredje paket från Pergo. Läs mer.

 

> I vilken riktning ska jag lägga mitt Pergo träparkettgolv?

Det finns inget rätt och fel, men det finns tumregler som säger att golvet ska läggas parallellt med infallande ljus och/eller parallellt med den längsta väggen.

 

> Lägga trägolv – vilka verktyg behöver jag?

För att du ska lyckas med att lägga ditt parkettgolv klarar du dig med några enkla verktyg. Läs mer.
UNDERHÅLL

> Hur många gånger kan jag slipa mitt Pergo träparkettgolv?

Vid behov ska du kunna slipa ditt Pergo trägolv 2-3 gånger, beroende på vilken golvkvalitet du väljer. En tumregel säger att du kan slipa en gång för varje mm av det övre skiktets tjocklek, men det beror också på slipningsmetoden. Tänk på att ytans originalfinish avlägsnas när du slipar golvet.

 

> Hur rengör jag mitt nya träparkettgolv första gången?

Avlägsna löst skräp genom att sopa golvet med en mjuk sopborste. Dammsug golvet med ett mjukt munstycke och rengör ytan med ljummet vatten och en eller två kapsyler Pergo All round Floor Cleaner. Ibland kan du behöva rengöra ytan mer än en gång. Använd inte för mycket vatten när du rengör trägolv och låt inte vatten ligga kvar på ytan.

 

> Hur rengör jag ett Pergo träparkettgolv?

Daglig rengöring görs med dammsugare och ett mjukt munstycke och/eller våttorkning med en Pergo mikrofibermopp. Använd rengöringsmedlet Pergo All round Floor Cleaner, överdosera inte. En kapsyl utspädd i en hink ljummet vatten är vanligtvis tillräckligt. Använd aldrig såpa eftersom det lämnar en hinna på ytan som drar till sig upp damm och smuts.

Oljade trägolv behöver regelbunden rengöring för att hålla sig snygga. Om du rengör golvet varje vecka med Pergos rengöringsprodukter, bör du använda Underhållsolja en gång i månaden. Utöver regelbundet underhåll rekommenderar vi att du behandlar trägolvet med Deep oil care en gång om året eller vid behov.


 

GOTTGÖRELSE

> Hur reparerar man ett Pergo träparkettgolv?

Mindre skador kan repareras med Pergo Reparationskit. Kitet innehåller specialvax i sju olika färger, så att du ska kunna få en exakt färgmatchning till just ditt golv. Det finns även färgmatchad reparationspasta.

Större skador kan repareras genom att man byter en planka eller två, även mitt på golvet. Det här kan en golvläggare göra utan svårighet, tack vare klicksystemet PerfectFold 3.0.

 

DIVERSE

> Kan jag ha ett Pergo träparkettgolv om jag har husdjur?

Ja, de lacker och oljor vi använder erbjuder ett bra skydd för golvet. Kom ihåg att trägolv och dess skyddslager har ett mer naturligt utseende, men de är inte lika reptåliga som laminatgolv, det vill säga det bildas lättare märken och repor.

 

> Hur kommer mitt Pergo träparkettgolv att förändras med åren?

Alla träslag påverkas med tiden av solljus och belysning. Om en del av golvet täcks av en matta kan du till exempel räkna med att få färgförändringar där jämfört med det golv som inte täcks av mattan. Trä är dessutom ett naturmaterial som påverkas av daglig användning. Små märken, sprickor etc. ger golvet den naturligt vackra patinan som hör till en levande produkt. Kanske kan du överväga att då och då flytta på möbler och mattor.

 

> Ska jag välja oljat eller lackat golv?

Det här handlar om personlig smak, men ett lackat golv erbjuder bättre skydd mot smuts, repor etc. En oljad yta ger en mjukare, mer naturlig look medan en lackad yta är hårdare och mer tålig.

Våra lackade golv täcks av sju skyddande lager, det vill säga golven är mycket mer motståndskraftiga mot repor och slitage än andra lackade trägolv. Lacken gör också golven mer smutsavvisande, lättstädade och tåliga mot vatten och hushållskemikalier. Välj mellan sidenmatt och matt yta.

Olja förstärker känslan av äkta trä och ger en extra matt look. Med olja får du en yta som åldras med behag.


> Massiva trägolv eller parkettgolv?

Massiva trägolv är golv som består av hela obrutna golvplankor, till skillnad mot parkettgolv där varje enskild golvplanka består av flera olika träskikt som fogats samman till en bräda. Läs mer.

> Vad menas med ett flytande golv?

Flytande golv klickas ihop men har möjligheten att röra sig vid behov. Detta på grund av rörelsefogen längs väggarna. Läs mer om flytande golv här. Läs mer.

> Vad är den maximala golvlängd jag kan lägga utan att det krävs dilatationsfog?

Rekommendationen säger max 12 meter på längden och 8 meter på bredden, vid i övrigt normala rumsförhållanden.

 

> Vad är trägolv?

Trägolv – eller parkett som det också heter – är alltid populärt. Inte så konstigt då det är ett golvmaterial som ger en varm, ombonad känsla. Trägolvet ligger dessutom snyggt år efter år och håller alltid stilen. Läs mer.

> Vilket mellanlägg ska jag välja till Pergo träparkettgolv?

Pergos mellanläggsfoam är ett minimum. Om undergolvet är av betong behövs även en fuktspärr. Bland Pergos tillbehör finns ett helt sortiment av högkvalitativa mellanlägg som kan hjälpa dig nå önskat resultat och uppfylla garantikraven. Se alla Pergos mellanlägg …