SV
Logga ut | Skapa ett konto | Logga in För proffs Startsida

Lägga laminatgolv: så sätter du upp socklar

Då du lagt golvet klart är det dags att avsluta på ett snyggt sätt. Sätt upp socklar så får du en vacker helhet och du döljer eventuella små ojämnheter i planklängder intill väggarna.

    What do you need?
  • Silikontätningspistol
  • Vinkelverktyg
  • Kapsåg eller fogsvans med geringslåda
  • Limpistol

Dina distansklossar har nu gjort sitt jobb och de behövs inte längre. Kvar blir ett litet mellanrum mellan plankor och vägg, som är till för att golvet ska ha möjlighet att svälla en aning. Om det är så att det finns risk för att golvet kommer att få vatten på sig frekvent, så som i ett kök eller i ett utrymme där du behöver svabba ofta, så bör du vattensäkra detta mellanrum. Det gör du enkelt genom att applicera PE skum där och sedan avsluta med elastisk silikon. Jämna ut silikonen genom att exempelvis dra med tummen längs med strängen du lagt ut.

Mät rummet noggrant

Det första du gör då du sedan ska börja med socklarna är att mäta rummet och dess vinklar. Med en tumstock och ett vinkelverktyg går det enkelt. Vinklen du mäter upp ställer du sedan in på cirkelsågen och sågar sockeln efter. Är det en vanlig 90 graders vinkel på väggarna blir sågsnittet 45 grader. Men eftersom en del hus är lite sneda i sin konstruktion bör du alltid mäta vinkeln innan du sågar. Ta inget för givet, allra helst om du jobbar med ett gammalt hus. Du vill ju att socklarna ska passa perfekt mot varandra.

Limma ihop socklarna först

Ett sätt att få vinklarna snygga är också att limma ihop dem med varandra innan du limmar dem mot väggen. På så sätt kan du garantera att ovankanten blir jämn även om golvet är lite snett. Det ger ett snyggare visuellt intryck. För detta moment är det smart att använda ett lim som fäster snabbt, eftersom du får trycka ihop plankorna för hand. Se också till att ha skydd under det område du jobbar på så att du inte får lim på ditt nylagda golv.

Arbeta snabbt utan att slarva

När du monterat ihop plankorna i vinkel så lägger du lim på baksidorna av plankorna och trycker dem mot väggen. Tänk på att limmet torkar snabbt så försök att arbeta snabbt utan att slarva. Får du lim på händerna tar du bort det enklast med aceton.

Har du nu mätt allting korrekt kommer nu socklarna passa perfekt i rummet och de kommer att ge en snygg finish till ditt arbete.