SV
Logga ut | Skapa ett konto | Logga in För proffs Startsida

Vanliga frågor laminatgolv

INSTALLATION

> Lägga laminatgolv - forberedelsen

För att få ett bra slutresultat då du installerar ett laminatgolv är det viktigt att göra ett noggrant jobb från allra första början. Förbered dig noggrant.  Läs mer.


> Hur mycket golv behöver jag till mitt rum?

När du ska lägga in ett nytt golv är det några saker du måste tänka på innan du åker till butiken. Som till exempel att mäta hur stor yta golvet ska läggas på – och med det hur många kvadratmeter golv du ska köpa. Läs mer

> Finns det några anvisningar för hur man lägger den sista delen vid dörren?

Se illustrationer i läggningsanvisningarna som medföljer golvet, eller ladda ned anvisningarna från webbplatsen.

 

> Kan jag lägga ett Pergo laminatgolv själv?

Med den limfria klickfogen är det enkelt att lägga Pergo Original laminatgolv på egen hand. Vårt patenterade klicksystem PerfectFold™ 3.0 erbjuder tre enkla läggningsmetoder som gör läggningen både snabbare och enklare. Mer information finns i våra läggningsanvisningar.


> Kan jag lägga ett Pergo laminatgolv direkt på polystyren?

Ja, under förutsättning att polystyrenet har en lägsta kompressionsstyrka på 250 kPa. Om du använder polystyren med en kompressionsstyrka på 200 kPa måste du lägga en skiva överst som fördelar trycket.

> Kan jag lägga ett Pergo laminatgolv i ett kök med en köksö eller med tunga stenbänkskivor?

Köksöar och tunga bänkskivor i sten hindrar golvets naturliga rörelser när det expanderar och krymper. Därför ska du alltid se till att skära ut runt benen på köksön eller bänken och lämna tillräckligt mycket utrymme för golvet att expandera. Det blir då också enklare att byta golvet om det skulle bli aktuellt.

> Kan jag kombinera Pergo laminatgolv med golvvärme?

Ja, men golvytans temperatur får inte överstiga 27 °C. Lägg alltid PE-film mellan golvet och golvvärmesystemet.

> Hur lägger jag ett PerfectFold™ 3.0?

Du hittar all information du behöver under Golvläggning med PerfectFold 3.0.

> Hur lägger jag ett Pergo laminatgolv i trappan?

Om du lägger laminatgolv i en trappa måste det limmas. Använd ett konstruktionslim på tub, t.ex. PL 400 eller PL 600. Trälim håller inte.   Som trappnosprofil kan du använda 5-i-1 listen plus aluminiumbasen som trappnos. För bra resultat krävs bra verktyg och mycket tålamod.

> Hur stor yta kan jag täcka utan att det krävs expansionsprofil i rummet?

Grundregeln är max 13 x 13 meter. Golvet kan krympa och expandera upp till 1 mm per meter total golvlängd, beroende på luftfuktigheten. Därför måste golvet läggas med tillräcklig rörelsemån även vid trösklar, i rummets alla hörn osv.

> Lägga laminatgolv – vilka verktyg behöver jag?

När du ska lägga ditt nya laminatgolv behöver du varken vara professionell golvläggare eller äga en uppsjö med verktyg. Läs mer.

> Var kan jag lägga Pergo originallaminat?

Du kan lägga Pergo laminatgolv överallt i hemmet, utom i badrum eller andra rum med golvbrunn. Det går även bra att lägga i trappor och i rum med golvvärme, förutsatt att du följer anvisningarna.


> Var i rummet ska jag börja när jag lägger golv?

Börja i det övre vänstra hörnet vid den längsta väggen och lägg plankorna i samma riktning som ljuset faller. Plankorna ska alltid läggas från vänster till höger. Läs mer.


> Var får jag inte lägga Pergo originallaminat?

Du ska aldrig lägga Pergo laminatgolv i badrum eller andra fuktiga utrymmen där det finns en golvbrunn. Du bör heller inte lägga Pergo laminatgolv direkt på golvbjälkarna, eftersom du måste ha ett fast och stabilt undergolv som stöd.

> Så sågar du dina laminatgolv

När du lägger ett laminatgolv kommer du att behöva såga i dina plankor. Beroende på vilken typ av snitt du ska göra kan olika typer av sågar vara bra att använda. Läs mer.


> Så lägger du golv i ett rum med en rundad vägg

Alla väggar är inte raka och smidiga att lägga golv emot. Men att arbeta mot en rundad vägg är nästan lika enkelt. Läs mer.


> Så installerar du runt runda föremål

Att lägga ett laminatgolv kring ett runt föremål, så som exempelvis en pelare, kan verka hopplöst på förhand, men bara man vet hur man gör är det egentligen ganska enkelt. Läs mer.


> Så jobbar du mot väggar i vinkel

Vinklade väggar kan vara en utmaning då du ska lägga laminatgolv i ett rum. Med dessa enkla tips blir det mycket enklare. Läs mer.


> Så lägger du ett mellanlägg

Ett bra undergolv med mellanlägg är en viktig detalj som inte får glömmas bort. Det absorberar ljud, hindrar stigande fukt underifrån och jämnar ut små ojämnheter. Läs mer.


> Så sätter du upp socklar

Då du lagt golvet klart är det dags att avsluta på ett snyggt sätt. Sätt upp socklar så får du en vacker helhet och du döljer eventuella små ojämnheter i planklängder intill väggarna. Läs mer.


> Så vattensäkrar du laminatgolvet i kanterna

Ett Sensation laminatgolv är vattentätt, men för att rummet ska bli det som helhet måste du täta även i kanterna. Läs mer.


> Så tacklar du elementrören

Bli inte avskräckt från att lägga ett nytt golv bara för att du har element vars rör leder ner i golvet. Det är lättare än du tror att få det snyggt. Läs mer.


UNDERHÅLL

> Kan jag ångtvätta mitt laminatgolv?

Det enkla svaret är nej för trägolv, laminatgolv och även vinylgolv. Men om man går djupare så säger vår teknikavdelning att det inte finns något enkelt svar för laminat- och vinylgolv. Läs mer.

 

> Hur tar jag bort fotavtryck?

Torka några gånger med en fuktig Pergo-mopp och Pergo All round Floor Cleaner.

> Hur rengör man Pergo laminatgolv?

Ytskiktet på Pergo-golv är hårt och kompakt, det vill säga smuts och damm fastnar inte så lätt. Allt som behövs för att hålla golvet rent är att du dammsuger det eller torkar av det med en Pergo-mopp. Använd emellanåt en fuktig Pergo-trasa och ett milt rengöringsmedel. Till golv med matt yta rekommenderar vi regelbunden rengöring med Pergo All round Floor Cleaner på hela golvet, eftersom smuts fastnar lättare på en matt yta. Våttorka aldrig ett golv med fasade kanter eftersom det kan samlas fukt i fogarna. Använd en lätt fuktad och noggrant urvriden mopp och se till att torka upp eventuellt vatten i fogarna. Komplett rengöringsanvisning> Vilket rengöringsmedel ska jag använda?

Använd ett milt regöringsmedel som Pergo All round Floor Cleaner. Använd aldrig såpa, starka rengöringsmedel eller polish. Om du använder fel typ av rengöringsprodukter kan golvet skadas.

 

> Så tvättar du bort vätska från ett laminatgolv

Spiller du vätska på golvet ska du vara glad att du har ett Pergo Sensation laminatgolv, det håller tätt. Men naturligtvis vill du tvätta bort det så snabbt som möjligt ändå. Läs mer.


> Så tar du bort märken och linjer från ett laminatgolv

Ett laminatgolv från Pergo är lätt att hålla rent – även från linjer och märken.  Läs mer.


> Så tar du bort fläckar från ett laminatgolv

Ett laminatgolv från Pergo är lätt att hålla rent – även från linjer och märken.  Läs mer.


REPARATION

> Vad händer om golvet skadas efter läggningen?

Mindre skador lagas enkelt med Pergos reparationsvax. Det lagade området smälter in och blir lika hållbart som resten av golvet.

> Hur byter jag en planka mitt i golvet?

En skicklig golvläggare kan skära ut och ersätta en planka på ungefär samma sätt som man gör med laminatgolv. Läs mer.


> Så fixar du ett golv som rest sig

Ett golv som har rest sig kan vara tämligen irriterande, så ta tag i det med en gång. Det är lättare än du tror.  Läs mer.


> Så stänger du luckor mellan plankor som särat på sig

På grund av varierande fuktnivåer kan golvplankorna svälla eller krympa en aning. Luckor som uppstår på så sätt mellan brädorna fixar du dock enkelt.  Läs mer.


DIVERSE

> Vad är TitanX™? Hur påverkar TitanX™ golvets utseende?

TitanX™ är en flerskiktsteknik med aluminiumoxidpartiklar, som gör Pergos golv överlägset tåliga mot slitage och repor. Läs mer.

> Hur länge gäller Pergos golvgaranti och vad omfattas av garantin?

De specifika reglerna för garantierna varierar från land till land eftersom de lyder under varje lands lagar och förordningar. För mer information om Pergos golvgaranti i ditt land, fråga din återförsäljare eller kontakta vår kundtjänst.

 

> Kan jag måla golvet?

Nej. Den hårda laminatytan gör att färgen inte fastnar.

 

> Vad menas med ett flytande golv?

Flytande golv klickas ihop men har möjligheten att röra sig vid behov. Detta på grund av rörelsefogen längs väggarna. Läs mer om flytande golv här. Läs mer.

> Vad är ett laminatgolv?

Laminatgolv består av flera lager av material, som smälts samman genom en lamineringsprocess. Den inre kärnan består vanligtvis av träfiberplatta med hög densitet, kallat HDF (High Density Fibreboard). Dekorskiktet är ett tryckt papper med en imitation av exempelvis trä, sten eller andra material. Det finns även enfärgade eller mönstrade laminatgolv. Det övre skiktet förstärks av ett lager aluminiumoxid, som är ett av naturens hårdaste material.

Pergo originallaminatgolv är konstruerade för att hålla hög tolerans mot repor, tryck, stötar, smuts, solljus och värme. Förutom HDF-kärnan och slitskiktet av aluminiumoxid består golven även av en mängd olika patentskyddade skikt som tillsammans gör våra laminatgolv till världens mest slitstarka. Läs mer.


> Vart vänder jag mig om jag har klagomål?

Vid klagomål som gäller golvet vänder du dig till butiken eller golvläggaren där du köpte golvet.