SV
Logga ut | Skapa ett konto | Logga in För proffs Startsida

Merbaugolv

Merbauträ kommer från ett träd som heter Intsia bijuga (även kallat Ipil, Kwila eller Merbau), och lämpar sig väl till trägolv eftersom att det är såväl vackert som starkt och stabilt.

Exotiskt mörkt rödbrunt trä

Det exotiska träets färg är orangebrunt när träet är nyfällt och åldras till mörkt rödbrunt. Det är oftast anmärkningsvärt fritt från felaktigheter, men färgen kan variera mycket mellan olika brädor. I träet finns det små gula mineraldepåer vilket gör det lätt att se skillnad på merbau och andra visuellt liknande träslag. Träet är starkt och stabilt och används ofta till golv, bänkskivor, möbler, utemöbler, instrument och snickerier.

Trädet ingår i familjen ärtväxter och växer från Östafrika till sydöstra Asien och Australien. Det kan bli upp till 40 - 60 meter högt och stammen har en diameter på uppemot 1 - 1,5 meter. Barken och löven har ofta använts i traditionell medicinkonst.

Klassat som sårbart

Det är ett vackert träslag, men trädet klassas globalt av International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) som sårbart (VU), vilket betyder att arten löper stor risk att dö ut i vilt tillstånd i ett medellångt tidsperspektiv. Trädbeståndet har minskat med 20% under de senaste tre generationerna, både på grund av laglig och olaglig avverkning, samt naturlig minskning av beståndet.

Dessutom har det en unik doft som kan orsaka irritation och nysningar, och träet kan också orsaka rinnande näsa och allergiska reaktioner på huden.

Dessa är några skäl till att Pergo bara har merbau som laminatgolv. Våra laminatgolv har en kärna av HDF-trä och ett dekorskikt med en kristallklar bild av det vackra merbauträet. Våra merbaulaminatgolv finns i klassiskt plankformat och har en silkeslen, slät yta som ger en mjuk känsla, kompletterat med en halvpolerad finish.

Överlägsen slitstyrka och reptålighet

Våra laminatgolv har en överlägsen slag- och reptålighet och slitstyrka och är designade för att behålla sitt eleganta utseende år efter år. Golvet tål dessutom fukt väl tack vare det skyddande Sensation-ytskiktet som täcker ovansidan av plankorna ända ner i fasningen mellan dem, vilket bildar en helt sluten yta.

Laminatgolv

Lägg till bland favoriterna

Merbau, 1-stav

Artikelnummer: L0301-01599