SV
Logga ut | Skapa ett konto | Logga in För proffs Startsida

Bokgolv

Pergo har flera laminatgolv med bokdesign. Bok har en relativt homogen färg och ger ett lugnt och harmoniskt intryck. Våra bokgolv har realistisk trästruktur som framhävs ytterligare av en sidenmatt finish.

Våra laminatgolv har en exceptionell slitstyrka och är skapade för att användas i många år utan att förlora sitt vackra utseende. De har ett skyddande ytskikt som tål både fukt och slag, och kan dessutom fås med flera olika ytstrukturer som förstärker känslan av äkta trä.

Användningsområden

Bok går lätt att klyva med yxa till plankliknande skivor, vilket gjorde att man kunde använda träden även innan sågtekniken var välutvecklad.

Förr använde man virket mest till bränsle och till vissa redskap som utsattes för vatten, som båtkölar och kvarnhjul. Idag använder man bok till textilen modal, som är en typ av rayon gjord av cellulosa från bok, men mest till möbelvirke och lustigt nog glasspinnar! Det passar särskilt bra till glasspinnar tack vare träets lena egenskaper, mycket begränsade smak och lukt och för att det inte går stickor från det hyvlade träet. Precis samma egenskaper gör att det också lämpar sig extra bra för golv.

Ädellövträd

Bok är ett ädellövträd, vilket innebär att dess träslag är ekonomiskt värdefullt. Bokträdens stam har en slät ljusgrå yta, och dess stora krona har en yvig förgrening och djupgrön färg, men tidigt på våren är bladen ljusgröna och ger ett alldeles särskilt sken när man vandrar omkring i en bokskog.

Vårdträd

Bokträd planteras ofta som vårdträd. I svensk folktro förknippades trädet med släktens lycka och välgång, och att skada trädet eller ens ta dess löv ansågs medföra olycka och sjukdom. Det hände att man hällde öl eller mjölk över trädets rötter inför helgdagar för att hedra trädet.

Laminatgolv

Lägg till bland favoriterna

Bok Supreme, 3-stav

Artikelnummer: L0301-01796