Vårstädning

Vårstädning

När vårsolen äntligen börjar skina in genom våra fönster drabbas många av en häftig längtan efter att göra rent hemma. Och det är inte så konstigt när solens strålar obönhörligt lyser upp smutsränderna på fönsterrutorna och dammet som virvlar runt på golven. Det är helt enkelt dags att vårstäda!

Urgammal sedvänja

Vårstädning är inget nytt: inom judendomen finns den urgamla sedvänjan att städa sitt hem noggrant inför vårfesten Pesach, och i den antika persiska kulturen firade man nyårsdagen, Nowruz, på vårens första dag genom att utöva Khouneh Tekouni, vilket bokstavligen betyder "skaka huset" - en tradition som ännu lever kvar i dagens Iran.

I Europa och Nordamerika kom vårstädningstraditionen sig av att man fram till 1800-talet värmde husen med kol och ved, och när det började bli varmare i mars var den idealiska tiden för att öppna upp fönster och dörrar och släppa ut rök och damm.

Ett rent hem ger mindre stress

Att vi i våra moderna hem har dammsugare, rena värmekällor och elektriska lampor har ändå inte hindrat oss från att tycka att våren är den perfekta tiden att vända upp och ner på våra hus och göra rent från grunden. Oavsett hur mycket eller lite tid man spenderar hemma kan en rejäl vårstädning göra underverk. Utöver de rent fysiska aspekterna som att slippa andas in gammalt damm och andra partiklar kan bara det att återvända till ett rent hem efter jobbet göra det lättare att stressa av och må bättre.

Håll golvet rent

Flytta undan alla möbler så du kommer åt ordentligt bakom och runt om, torka ur skåpen både inuti och ovanpå och städa golven ordentligt. Alla golv kräver lite olika typer av rengöring, men några regler gäller för alla golv.

Dammsug ofta, gärna flera gånger i veckan, för att hålla efter grus och annat vasst som kan repa golven. Förutom att repor inte är snyggt så kan det dessutom samlas mer smuts i reporna. Dammsug eller sopa längs med träets ådring eller golvets skarvar så får du bättre med damm som kan samlas i fårorna.

Fuktmoppa golvet ungefär en gång i veckan, men tänk på att inte använda en för våt mopp eftersom det kan skada vissa typer av golv.

 

  • Flytta undan möbler så du kommer åt att städa runt om
  • Dammsug golven ofta
  • Fuktmoppa golven, men använd inte för mycket vatten
Hitta närmsta återförsäljare > Ange stad eller postnummer |
Relaterade artiklar
2016-04-26
2015-10-16
Top