Välj golvvärme till golvet

Välj golvvärme till golvet

Med golvvärme kan du släppa fötterna fria och lägga morgontofflor och tjockstrumpor på hyllan. Du behöver aldrig mer stiga upp på vintermorgnar och sätta ner fötterna på ett isande golv. Dessutom kan du slippa skrymmande och susande radiatorer – som inte är ett vackert inslag i rummet.

Det finns tre olika typer av golvvärme

Du kan välja mellan luftburen, vattenburen och elektrisk golvvärme. När värmen kommer från golvet behöver inte temperaturen i rummet vara lika hög som med radiatorer. När våra fötter blir varma blir resten av kroppen också varm. En radiator värmer inte golvet eftersom värmen stiger uppåt. Det gör att det blir som kallast på golvet och som varmast under taket.

Med golvvärme sprids värmen jämnare i rummet än med en radiator. Termostaten på en radiator kan vara fullt uppvriden vintertid, vilket ger ett hett element, men trots det kan andra sidan av rummet fortfarande upplevas som kallt. Det kan också vara svårare att möblera ett rum med radiatorer då man helst inte ska täcka dem med soffor och liknande som minskar värmespridningen.

En risk med att ta bort radiatorerna är dock att det kan bli kallras – så det är viktigt att ha bra fönster när du använder golvvärme.

Vinyl leder värmen bäst

Golvvärme fungerar utmärkt till såväl parkett, laminat som vinyl. Vinylgolv leder värmen bäst, följt av laminat och sedan parkettgolv. Genom att använda golvvärme kan du sänka inomhustemperaturen men samtidigt behålla komforten.

Till parkett och laminat kan du använda Quickheat från Pergo. Quickheat är mattor som du enkelt rullar ut och klickar samman. Värmeslingorna är inbyggda i quickheatmattorna och du kan göra installeringen själv. Detta system är dock inte lämpligt för vinylgolv då vinyl är ett mjukare golv än laminat och parkett. Om du ska lägga vinylgolv och vill ha golvvärme ska den vara ingjuten i grunden.

Vad händer när golvvärmen måste lagas eller bytas ut?

Vattenburen golvvärme har vanligtvis längre livstid än elslingor. När golvvärmen är ingjuten i grunden måste både golv och grund brytas upp vid en reparation. Om golvvärmen ligger ovanpå grunden, som till exempel Pergo Quickheat, behöver du enbart ta upp golvet. Detta är enkelt att göra med Pergos klicksystem.

Hitta närmsta återförsäljare > Ange stad eller postnummer |
Relaterade artiklar
2016-05-09
Top