Tåligt golv av eklaminat – välj rätt slitstyrka med AC-klassificering

Tåligt golv av eklaminat – välj rätt slitstyrka med AC-klassificering

Det finns eklaminat för alla möjliga olika ändamål och miljöer. Pergo har olika kvalitetsnivåer för laminatgolv i ek som skiljer sig åt i slitstyrka, rep- och slagtålighet. De följer olika klassificeringar av slitstyrka (eller AC).

Anledningen är att olika rum utsätts för olika påfrestningar: ett gästrum slits mindre än ett kök, vilket i sin tur får stå ut med betydligt mindre än till exempel en entré på en centralstation i en huvudstad.


Europeisk norm för AC-klassificering

Den europeiska normen för AC-klassificering av slitstyrka börjar på 21, vilket är den nivå som krävs för sovrum med lätt till moderat användning (till exempel gästrum). För bostäder går klassificeringen upp till 23, som ska tåla frekvent använda vardagsrum, hallar och korridorer.

För kommersiella lokaler går klassificeringen mellan 31 och 34: från hotellsovrum, konferensrum och mindre kontor, via klassrum, butiker, offentliga korridorer och övriga skolmiljöer till stora varuhus och offentliga lokaler som resecenter och liknande.

Pergos kvalitetsnivåer

Pergos laminatgolv börjar på 32. Detta är golven som är avsedda för bostäder, och den kvalitetsnivån heter Living Expression. Original Excellence har klass 33 och har en överlägsen slitstyrka för vardagens alla utmaningar. Den högsta kvalitetsnivån är Public Extreme med en extrem slitstyrka för krävande och offentliga miljöer och har klass 34.

Test av eklaminatgolv i verklig miljö

Pergo genomförde i november 2014 ett test på Hovedbanegården (centralstationen) i Köpenhamn, där ett eklaminatgolv med klass 34 lades innanför huvudingången. Under de få dagar golvet låg där passerade över 500 000 människor golvet, många av dem med rullväskor, vagnar och cyklar. Resultatet: golvet var i det närmaste opåverkat av att en halv miljon människor hade använt det.


  • The European AC rating of durability ranges from 21 to 34.
  • Pergo oak laminate flooring starts at 32.
  • A test at Central Station in Copenhagen showed that Pergo’s oak laminate is extremely hard-wearing.
pergo-infographic-taligt-eklaminatgolv-ac-klassificering
Hitta närmsta återförsäljare > Ange stad eller postnummer |
Relaterade artiklar
2017-06-29
Top