Slipa trägolv – så gör du

När trägolv börjar bli slitna kan du antingen slipa det själv eller vända dig till en hantverkare som gör det åt dig. Det är inte helt enkelt att slipa trägolv själv, men det går om man är försiktig.

Om du bestämmer dig för att slipa själv kan du hyra golvslipmaskiner i olika storlekar. Berätta vad du har för golv så kan du få råd om vilken sorts maskin och hur grovt slippapper du ska börja med.

Vi rekommenderar dock inte att du slipar ditt Pergo-trägolv. Om du slipar det försvinner det unika skyddande ytskiktet, och färgen kommer återgå till den ursprungliga träfärgen.


Slipa parkettgolv och trägolv

Det går att slipa parkettgolv såväl som massiva trägolv, men de kräver lite olika tekniker.

En regel är att alltid slipa i träets längdriktning, men det gäller inte mönstrade parkettgolv: då bör du istället följa mönstret så mycket som möjligt. En fiskbensparkett slipas därför diagonalt medan ett längsgående rutmönster slipas på längden.

Är golvet väldigt slitet eller om det har slagit sig och är ojämnt är det också bra att slipa det diagonalt med det grova pappret och sedan utmed ådringen med finare papper.


Håll alltid slipmaskinen i rörelse

Tänk på att alltid hålla maskinen i rörelse när den är igång för att undvika hack och så kallade sliprosor som kan vara svåra att få bort. När du kommer fram till väggen ska du alltid lyfta upp slippappret innan du vänder.


Räkna med ett par dagars jobb

Golvet behöver slipas många gånger med fina slippapper, så räkna med att det tar ett par dagar att bli färdig – beroende förstås på hur slitet golvet är. En skicklig hantverkare kan få ett normalstort rum färdigt på en dag, och prisskillnaden mot att slipa själv behöver inte bli så stor med tanke på att du utöver hyra av maskiner behöver många slippapper, som kostar ganska mycket.

 

  • Be om råd där du hyr golvslipmaskin, både om maskin och slippapper.
  • Såväl parkettgolv som massiva trägolv kan slipas.
  • Håll alltid maskinen i rörelse.
  • TPrisskillnaden mellan att slipa själv eller ta hjälp behöver inte vara så stor.

Hitta närmsta återförsäljare > Ange stad eller postnummer |
Relaterade artiklar
2017-06-30
Top