Slipa golv själv – att tänka på

Slipa golv själv – att tänka på

Det kan vara väldigt tillfredsställande att slipa golv själv – om det blir bra, vill säga. Det finns några saker att tänka på för att öka chanserna att få ett snyggt slutresultat när du slipar parkettgolv, furugolv eller annat trägolv.

Det finns golvslipmaskiner att hyra, i flera olika varianter. Berätta för uthyraren vilken typ av golv du har så att du får rätt sort. Ofta kan man också hyra slipmaskiner i två storlekar: en för den stora golvytan och en mindre vid väggar och hörn.

Vi rekommenderar dock inte att du slipar ditt Pergo-trägolv. Golvet behandlas vid tillverkningen med ett unikt ytskikt som ger golvet maximalt skydd mot slitage, och slipar du golvet försvinner det.


Börja med grovt slippapper och avsluta med fint

Köp slippapper i olika grovlekar. Kolla innan du börjar så att det inte finns några spikar i golvet som sticker upp och kan riva sönder slippappret.

Ett vanligt fel som många gör är att byta till för fint slippapper för tidigt. Det gör att man måste slipa extra många gånger, och det skapar en onödig kostnad då slippapper är dyrt. Grövre papper är effektivare och är det bästa för att slipa rent från skador, repor och eventuellt lack, och för att få en plan yta. När grovslipningen är klar går man över till finare papper för att få bort slipspår från det grova pappret, och slipar med varje papper tills det inte längre gör någon skillnad – då är det dags att byta till nästa papper.


Ha alltid maskinen i rörelse när du slipar golv själv

När du börjar slipa ska du tänka på att ha maskinen i rörelse, för annars finns det risk att det blir ett djupt märke där maskinen står när den startar. Samma gäller egentligen hela tiden: håll alltid maskinen i rörelse när den är igång, för det går snabbt att få sliprosor i träet om man är ouppmärksam. När du kommer fram till väggen behöver du lyfta upp maskinen innan du vänder den.

 

  • Berätta vad du har för golv där du hyr golvslipmaskin.
  • Börja med grovt slippapper och slipa många gånger med finare papper.
  • Håll alltid slipmaskinen i rörelse när du slipar.
Hitta närmsta återförsäljare > Ange stad eller postnummer |
Relaterade artiklar
2017-11-27
2017-06-30
Top