Förvandla ditt hem till en skandinavisk ljuskälla

Förvandla ditt hem till en skandinavisk ljuskälla

Skandinavisk design är välkänd runt om i världen och har funnits som begrepp sedan 1950-talet. Stilen har rötter i modernismen och den nordiska folksjälen. Inspirationen kommer från naturen och det nordliga klimatet. Med den skandinaviska inredningsstilen blir även mörka vinterdagar ljusa.

Funktionellt enkel på ett stilrent sätt

Den skandinaviska inredningsstilen är känd för att vara enkel, minimalistisk och funktionell. Det är en tidlös stil som sätter människan i fokus. Ursprungligen var det en stil som skulle passa alla människor och alla plånböcker. Idag är stilen indelad i två fält: industridesignen med hög kvalité som ska vara för alla – det vill säga sådant man hittar på de stora möbelvaruhusen. Det andra fältet kallas skandinavisk lyx och är dyrare varor med fokus på hantverkskunnande och materialkunskap.

Ljuset ska få ta plats

Om du ska inreda skandinaviskt ska du tänka ljus och natur. Ju fler ljusinsläpp du har, desto bättre. Om du saknar naturligt ljusinsläpp kan du arbeta med olika typer av belysning för att få fram rätta känslan.

Såväl väggar som golv ska vara i ljusa färger eller vitt. Pergo, som har rötterna i Sverige har alltid haft ett brett utbud av golv som passar perfekt för en skandinavisk inredningsstil. Möbler och fast inredning ska gärna vara i naturmaterial som trä, läder, metall, glas och sten.

Skandinavisk design

För att skapa en luftig känsla med rymd ska du tänka på att möblera sparsamt. Skandinavisk design handlar inte om överflöd och pynt utan snarare om funktionalitet, estetik och ekologi. En enkel början för att närma dig stilen är att ta bort alla överflödiga prylar som du egentligen inte måste ha framme. Tänk ”less is more”.

Känslan av ett ljust rum kommer också från valet av textilier. Bädda sängen med ljusa sängkläder, lägg på ett ljust överkast och häng upp ljusa gardiner. Använd dig av basfärger i dämpade jordnära toner som vitt, beige, mossgrönt, ljusbrunt och ljusblått. Välj gärna linne, men ett vackert fårskinn får också gärna komma in i det skandinaviska hemmet..

Hitta närmsta återförsäljare > Ange stad eller postnummer |
Relaterade artiklar
2016-04-18
2017-07-12
Top