Massivt trägolv – fördelar och nackdelar

Massivt trägolv – fördelar och nackdelar

Trägolv är både vackra och sköna att gå på. Men ett massivt trägolv är inte det enda alternativet om du vill ha ett trägolv.

Ett parkettgolv är precis som ett massivt trägolv gjort av 100 % trä, och på ytan kan de se precis likadana ut. Skillnaden ligger där under.

Ett massivt trägolv är, precis som det låter, gjort av solida skivor trä, medan ett parkettgolv från Pergo består av tre olika lager trä, som är vända i vinkel mot varandra för att undvika några av de nackdelar som massiva trägolv har.


Fördelar hos ett massivt trägolv

Fördelarna hos ett massivt trägolv känner de flesta till: det är vackert, naturligt och skönt att gå på, och blir det slitet kan det slipas flera gånger, vilket ger det en väldigt lång livstid.


Massiva trägolvs nackdelar

Nackdelarna kanske inte är lika kända: eftersom trä är ett levande material påverkas de av skiftningar i luftfuktighet och temperatur. Trägolv som ligger i ett varmt och torrt rum kan torka och krympa – vilket också är förklaringen till varför man inte kan ha golvvärme under ett massivt trägolv – medan kyla och fukt kan göra så att träet sväller.

Priset på trägolv varierar beroende på val av träslag, men generellt sett är de ofta dyrare än parkettgolv.

Trägolv kan limmas, spikas eller häftas fast på ett undergolv, och rekommendationen brukar vara att ta hjälp av en hantverkare istället för att lägga det själv.


Fördelar hos parkettgolv

En av fördelarna med parkettgolv är att det är stabilare än massiva trägolv. Detta beror på att de är gjorda av tre lager trä som ligger i 90 graders vinkel mot varandra för att minska rörligheten i träet.

Det översta lagret är gjort av noggrant utvalt trä och kallas slitskikt. Detta är 2,5-3,2 mm tjockt och klarar att slipas två–tre gånger. Under det finns en avancerad stomme som absorberar stötar, vilket garanterar en hög stabilitet i golvet. Underst finns en skiva ekologiskt certifierat trä som ger varje bräda en perfekt balans. Eftersom de undre lagren trä inte syns kan de vara av enklare träslag, vilket ofta gör parkettgolv billigare än massiva trägolv.

Pergos parkettgolv är också enkla att lägga själv tack vare det innovativa klicksystemet PerfectFold™.

  • Massiva trägolv är vackra och har lång livslängd.
  • De påverkas av fukt och temperatur, är svåra att lägga själv och kan vara dyra.
  • Parkettgolv är gjorda av 100 % trä och är stabila.
  • De är enkla att lägga själv och är ofta billigare än massiva trägolv.

Hitta närmsta återförsäljare > Ange stad eller postnummer |
Relaterade artiklar
2017-07-19
2017-07-22
Top