Lär känna materialet i parkettgolvet

Lär känna materialet i parkettgolvet

När du går förbi ett stort lövträd i skogen kan du räkna med att det har funnits här betydligt längre än du. Träd har använts som virke i urminnes tider och kommer förmodligen att fortsätta användas under lång tid framöver.

Eftertraktade kvalitéer

Trä i diverse former omger oss i princip hela tiden – det handlar om allt från husets stomme i ek till trappans ledstång i ask. Just ek och ask är vanligt förekommande träslag i tillverkningsindustrin och de träslag som vi på Pergo väljer till våra parkettgolv.

Ek är ett tungt, hårt och medelsegt virke som är mycket motståndskraftigt mot röta. Tack vare sina kvalitéer har det länge varit ett populärt virke till golv, möbler och båtar. Ek lämpar sig utmärkt för snickerier i utsatta miljöer och finns överallt omkring oss – i allt från broar, staket och portar till vackra möbler. På Gustav Vasas tid var ek det främsta materialet att bygga stridsfartyg med. Då Gustav Vasa ville säkerställa den framtida tillgången på ek beordrade han plantering – något vi idag kan vara mycket tacksamma för.

Asken med sitt ljusa trä är precis som ek ett tungt, hårt och segt virke som använts i allt från golv och möbler till tennisracket. Till skillnad från ek är ask ett ”inomhusvirke” som helst ska hållas undan från alltför fuktiga miljöer. Men trots detta sägs ask ha varit ett populärt material till vikingarnas båtar.

Parkettgolvets resa

Vägen från träd till golv är lång. Träd fälls, sorteras efter storlek, rensas från bark, sågas, slipas, behandlas och genomgår minutiösa fuktighetskontroller och långa torktider.

Det finns olika metoder för att få fram färgen på golvet. När man till exempel röker ek blir det mörkare. Ju mer tanniner det finns i eken, desto mörkare blir träet. När det gäller ek är det dessutom viktigt var sågsnittet har hamnat i stocken då det har stor betydelse för utseendet på plankorna.

Andra färgningsmetoder är att spraya en färg över plankorna eller ett ämne som reagerar med träet och på så sätt ändra plankornas nyans. Därigenom kan du få ett trägolv som är nordiskt ljust, vintagegrått eller kaffebrunt.

Under och efter tillverkningen av parkettgolvet sker det flera viktiga kvalitetskontroller, både i fabriken och på labbet. Allt från storlek på kvistar och färgskiftningar till hållfasthet och noter kontrolleras. Varje golvplanka ska vara i perfekt skick när de kommer hem till dig för golvläggningen.

Hitta närmsta återförsäljare > Ange stad eller postnummer |
Relaterade artiklar
2015-06-22
Top